Jongeren in Nederland vragen inzicht van kabinet over effecten nieuwe pensioenregels

20110920; Miljoenennota door jongeren_grafiek (RefDag)donderdag 06 december 2012 19:07

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de pensioenopbouw voor werkenden fors te verlagen. Deze verlaging heeft grote gevolgen voor jongeren. Jongeren vragen zich af of er – in combinatie met de versoberingen van de afgelopen jaren – nog een fatsoenlijk pensioen voor hen overblijft. Een brede alliantie van jongeren, waaronder G500, FNV Jong, CNV Jongeren, DWARS, ROOD, het CDJA, PerspectieF, PINK! en de Jonge Democraten roepen het kabinet daarom op korte termijn een doorberekening te maken van de te verwachte pensioenhoogte voor de verschillende leeftijdsgroepen.

De discussie rondom pensioen dreigt steeds meer te ontaarden in een generatiestrijd. Door de complexiteit van het pensioenstelsel is het voor mensen van alle leeftijden moeilijk te bepalen wat er met hun geld gebeurt. Hierdoor ontstaat een situatie dat iedereen zich in mindere tijden benadeeld voelt. Zowel jong als oud denkt dat zij tekort wordt gedaan.

Als jongerenorganisaties willen wij deze generatiestrijd voorkomen. Heldere onafhankelijke cijfers zijn daarvoor noodzakelijk. Ongetwijfeld verschillen ook wij onderling van mening over de maatregelen die nu noodzakelijk zijn. Dat neemt niet weg dat wij het roerend eens zijn over de noodzaak om de discussie over onze toekomst zuiver te kunnen voeren, op basis van feiten. Laat het Centraal Planbureau daarom doorberekenen wat de effecten zijn van het beleid van de afgelopen jaren en van dit kabinet voor verschillende leeftijdsgroepen.

Ook uit de Tweede Kamer klonk al eerder de oproep met een onafhankelijke doorrekening te komen. Het kabinet wilde daar op dat moment niet op in gaan. Het vertrouwen en draagvlak in het pensioenstelsel holt ondertussen echter snel achteruit. Deze week nog bleek uit cijfers van het CBS dat 50% van de mensen geen vertrouwen meer heeft in zijn pensioenfonds.

Alleen een constructieve discussie over de toekomst van het pensioenstelsel kan deze trend keren en hiervoor is doorrekening noodzakelijk. Wij roepen daarom het kabinet alsnog op om inzichtelijk te maken hoeveel pensioen de verschillende generaties mogen verwachten.

« Terug

Reacties op 'Jongeren in Nederland vragen inzicht van kabinet over effecten nieuwe pensioenregels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari