‘Leg de last van de crisis niet alleen bij de komende generaties!’

Euroszaterdag 27 oktober 2012 20:27

Op donderdag 25 oktober publiceerde De Nederlandsche Bank het rapport van een analyse van de (verschillen in) vermogens van jongeren en ouderen. De gemiddelde vermogens zijn in de afgelopen jaren voor beide groepen gestegen, maar voor de toekomst dreigt een groot gevaar, met name voor de huidige jongeren. In tijden van crisis moet worden gezocht naar oplossingen voor de problemen op de hypotheekmarkt en voor problemen met de pensioenen die acceptabel zijn voor meerdere generaties. De rekening mag niet worden doorgeschoven ten koste van jongeren.

In het huidige en komende beleid worden jongeren onevenredig hard gepakt in de portemonnee. Allereerst doordat het sociaal leenstelsel door de komende regering van PvdA en VVD zal worden ingevoerd, waardoor studerende jongeren een groot deel van hun studie zelf moeten betalen en al vroeg met schulden komen te zitten. Een groep potentiële studenten zal zelfs besluiten helemaal niet meer te gaan studeren, omdat de studie duur wordt en de baankansen klein zijn. Dit zijn twee negatieve punten, zeker voor de groep die wel gaat studeren. Zodra zij gaan werken en een huis willen gaan kopen, staan zij met 1-0 achter omdat zij wel een schuld hebben maar nog geen vermogen hebben kunnen opbouwen.

Daarnaast komt de grootste druk van de veelgenoemde hervormingen en bezuinigingen ook te liggen bij de huidige jongeren. Als de hypotheekrenteaftrek verspreid over dertig of veertig jaar wordt verminderd, dan betekent dit dat de huidige ouderen hier geen of slechts zeer minimaal last van zullen ondervinden. De jongeren zijn degenen die over een aantal jaren zonder de aftrek rond moeten gaan komen. Daarom is PerspectieF van mening dat de hypotheekrenteaftrek sneller dan binnen dertig jaar moet worden beperkt. Hetzelfde geldt voor de AOW-leeftijd die verspreid over 10 á 15 jaar verhoogd zal worden naar de leeftijd van 67 jaar. Wie zijn degenen die daar straks last van krijgen: de jongeren! Om de AOW betaalbaar te houden, is PerspectieF van mening dat de AOW-leeftijd sneller omhoog moet en dan naar 69 jaar.

Op veel verschillende beleidsgebieden wordt de last dus onevenredig zwaar gelegd op de huidige en toekomstige jongeren. PerspectieF vindt dat de last evenredig verdeeld moet worden. Dat niet alleen jongeren, maar ook ouderen iets in moeten leveren, om er samen sterker van te worden. Dan heeft Nederland oog voor de toekomst!

Wil jij ook meedenken over een weg uit de crisis die het kostenplaatje niet eenzijdig bij een generatie neerlegt? Mail dan naar economie@perspectief.nu.

Het rapport van DNB is hier te vinden.

« Terug

Reacties op '‘Leg de last van de crisis niet alleen bij de komende generaties!’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari