PerspectieF woont een Eerste Kamer-debat bij

Bezoek 1e kamer 2maandag 19 maart 2012 06:46

Krakende traptreden, een rode loper, portretten aan de muur, een rustig inhoudelijk debat. Op 13 maart bezocht een delegatie van PerspectieF-leden de Eerste Kamer om een debat bij te wonen over de rol van het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) dat door het EHRM wordt gehandhaafd.

Dit naar aanleiding van een reisje naar Straatsburg dat georganiseerd wordt door de werkgroep Europa en Internationaal, alwaar ook het Europees Hof van de Rechten van de Mens met een bezoek zal worden vereerd (niet te verwarren met het Europees Hof van Justitie dat zetelt in Luxemburg).

Dus togen vijf PerspectieF-leden naar Den Haag om ook de Eerste Kamer eens van binnen te bekijken. We werden ontvangen door Wubbo Wierenga, stagiair bij de CU-fractie in de Eerste Kamer, die een zaaltje voor ons gereserveerd had om voorafgaand aan het debat nog even bij te praten. Wubbo gaf een korte toelichting over de issues die in het debat naar voren zouden komen. Er kunnen drie belangrijke issues onderscheiden worden waar senator Roel Kuiper in zijn betoog de nadruk op zou leggen.

  • Wat is de ruimte die het Hof krijgt met betrekking tot het oordelen over de wetgeving van landen? Op dit moment is het zo dat alle verbonden staten de uitwerking van de wetten zelf mogen bepalen, en dat zij een redelijke waarderingsvrijheid hebben, de zogenaamde ‘margin of appreciation’. De lijn van de CU hierin is dat de minimumstandaarden van deze waarderingsvrijheid ook minimumstandaarden blijven.
  • Toegang tot het Hof: op dit moment ligt er nog voor zo’n 15 jaar aan werk (zaken!) voor het Hof. Hoe kan dit ingeperkt worden? De CU stelt voor om hiervoor de bal bij het EHRM zelf te leggen, zodat zij zelf op zoek kunnen gaan naar een pragmatische oplossing.
  • En tenslotte, de toetreding van de Europese Unie tot het EVRM. Dit moet wel gebeuren, aangezien het zo is afgesproken in het Verdrag van Lissabon, maar het heeft wat de CU betreft geen prioriteit omdat de EU middels de jurisprudentie via het Hof van Justitie al gebonden is aan het Verdrag van de Rechten van de Mens.

Voor het volledige betoog van senator Roel Kuiper kun je klikken op deze link.

Na de toelichting door Wubbo woonden we het debat zelf bij en konden we later Roel Kuiper zelf even de hand schudden. Na afloop praatten we nog even bij over de indrukken van het debat: deze werd door ieder interessant en inhoudelijk gevonden. Dit maakte het bezoek aan de Eerste Kamer een goede en leuke ervaring, ook omdat alleen het gebouw zelf alleen al een bezoek waard is. Margin of Appreciation of niet, wij hebben het bezoek aan de Eerste Kamer in ieder geval geapprecieerd.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF woont een Eerste Kamer-debat bij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari