Een pensioenstelsel met oog voor de toekomst!

debattrainingmaandag 03 december 2012 06:50

Afgelopen woensdag heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma jongeren uitgenodigd om mee te debatteren over de toekomst van het pensioenstelsel. Wij als PerspectieF nemen die uitnodiging graag aan. Wij vinden het belangrijk dat het pensioenstelsel toekomstbestendig is en aansluit bij de huidige samenleving. Dit wil zeggen dat het pensioenstelsel tegemoet moet komen aan de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om te zorgen voor een pensioenstelsel dat geen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt in de hand werkt.

Toegenomen flexibilisering
De afgelopen jaren is er een toename te zien in flexibilisering op de arbeidsmarkt. Er zijn meer tijdelijke contracten, meer ZZP’ers en werknemers werken niet meer hun hele leven bij hetzelfde bedrijf. Al deze ontwikkelingen hebben effect op de pensioenopbouw. Pensioenen zijn versnipperd over verschillende pensioenfondsen en ZZP’ers hebben al moeite om überhaupt pensioen op te bouwen.
Daarnaast komt dat de voorstellen van het Kabinet Rutte II ook ingrijpen op de mogelijkheden om een pensioengat achteraf op te vullen. (Zie ook: Jongeren van nu zijn armen van de toekomst)
Een nieuw pensioenstelsel moet dan ook tegemoet komen aan deze veranderingen op de arbeidsmarkt. Hierbij is te denken aan een verplichte deelname maar een vrije keuze voor een pensioenfonds. De werknemer kan in dat geval zelf bepalen wanneer hij van pensioenfonds verandert en hoeft dit niet verplicht te doen als hij verandert van baan.

Oneerlijke concurrentie
Vele partijen roepen dat de pensioenen helemaal vrij moeten worden gelaten. Iedereen moet persoonlijk opbouwen en dit zelf regelen. Voor ouderen betekent dit echter dat de premie fors omhoog zal gaan en de premie van jongeren fors omlaag. Dit heeft te maken met het feit dat het geld van jongeren nog langer belegt kan worden en dus meer rendement oplevert.
Wanneer echter de premie voor ouderen fors omhooggaat worden zij veel duurder dan jongere werknemers. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie doordat bedrijven een grote financiële prikkel ervaren om ouderen te ontslaan en jongeren aan te nemen. Dit kan niet de bedoeling zijn in een land met een Joods-Christelijke traditie
Wij pleiten er dan ook voor om zorgvuldig te kijken naar de veranderingen. Laten we samen werken aan een toekomstbestendig pensioenstelsel dat 1) tegemoet komt aan de veranderingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, maar ook 2) eerlijke kansen blijft bieden aan werknemers van alle leeftijden. Dat is nadenken over het pensioenstelsel met oog voor de toekomst!

Heb jij zin om na te denken over jongeren op de arbeidsmarkt, pensioenen en sociale zaken? Mail dan naar asz@perspectief.nu.

« Terug

Reacties op 'Een pensioenstelsel met oog voor de toekomst!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari