Het regeerakkoord en duurzaamheid: een vrijblijvende verbetering

Tweede Kamer zeteldonderdag 01 november 2012 19:00

‘Een vrijblijvende verbetering’, dat is de eerste reactie van de Denktank Duurzaamheid van PerspectieF op het nieuwe regeerakkoord. De ambities zijn duidelijk duurzamer dan die van het vorige kabinet: 16 procent duurzame energie in 2020 en fiscale stimulering van de eigen energieopwekking zijn stappen in de goede richting. Tegelijk blinken de meeste voorstellen voorlopig nog uit in vrijblijvendheid. PerspectieF roept de nieuwe regering daarom op in de komende tijd over de brug te komen met concrete en inspirerende invullingen.

In de maand oktober is de nieuwe PerspectieF ‘Denktank Duurzaamheid’ van start gegaan. En de denktank kan direct aan de slag: een regeerakkoord met daarin een ‘ambitieuze groene groeistrategie’. Dat klinkt veelbelovend, maar wordt deze ambitie ook waargemaakt in het akkoord?

De eerste indruk van de duurzame ambities van het regeerakkoord is voorzichtig positief. Zeker als het akkoord afgezet wordt tegen de vorige beleidsvoorstellen valt op dat duurzaamheid en een groene groeistrategie prominenter aanwezig zijn. Zo is er een concrete doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 opgenomen, waarbij het vorige kabinet slechts inzette op 14 procent. Elektrische auto’s, windenergie op zee en een circulaire economie komen allemaal aan bod in het akkoord. Daarnaast kiezen VVD en PvdA voor een fiscale stimulering van eigen energieopwekking en krijgt energiebesparing prioriteit. Dit zijn allemaal noodzakelijke stappen in de goede richting.

Toch mist PerspectieF de echte overtuiging in het akkoord. Het kabinet ‘streeft naar’, ‘neemt initiatieven’, ‘ondersteunt waar mogelijk’ en ‘verkent’, maar Rutte-II blinkt vooralsnog vooral uit in vrijblijvendheid. Zo streeft het kabinet bijvoorbeeld ‘internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.’ Dat klinkt natuurlijk mooi, maar waarom durven de VVD en PvdA het niet aan om dit voor Nederland na te streven? Nu wordt de verantwoordelijkheid afgeschoven op de internationale gemeenschap. Het heft hiervoor in eigen handen nemen is pas echt ambitieus. Daarom roept PerspectieF de nieuwe regering op om snel met concrete en inspirerende invullingen te komen. De Denktank Duurzaamheid van PerspectieF blijft het komende kabinet daarom kritisch volgen om te kijken of het haar ambities waar maakt.

Wil je meedenken over duurzaamheid en politiek? Mail dan naar erikjan@perspectief.nu                           

« Terug

Reacties op 'Het regeerakkoord en duurzaamheid: een vrijblijvende verbetering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari