Verslag International Summer School in Zagreb

ECPYNlogo100bij100maandag 16 juli 2012 21:18

Van 9 tot 13 juli was er in Zagreb een Summer School van de Europese organisatie van christelijke jongerenpartijen, ECPYN. Vanuit PerspectieF waren Janine Bontenbal, Marina Antonides en Matthijs de Snoo aanwezig. Het onderwerp was “Empowerment” en werd bekeken vanuit ‘subsidiarity and christian leadership’. De jongeren van de Kroatische christelijke politieke partij Hrast namen de leiding in de organisatie.

De lezingen hadden met name betrekking op mondig christen zijn en goed voor je (politieke) waarden opkomen. Zo vertelde Željka Markić (voorzitter van Hrast) juist in een land als Kroatië het van belang is op te komen voor je waarden. Het land is nog aan het bijkomen van de onafhankelijkheidsoorlog en zit nog vol met corruptie. Priester en studentenpastor Don Damir Stojić gaf aan dat juist katholieken en protestanten samen moeten werken waar geen grote relevante verschillen bestaan, dus samenwerken in de politiek! “Je moet samen als christenen voor je waarden staan”. Straal uit wie je bent.

Advocaat Neven Šimac deed dat duidelijk, hij hield een lichtelijk ongenuanceerd verhaal over een volgens hem zeker aanstaande toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Deze wens tot toetreding kwam in meerdere lezingen terug; Nederland is echter tegen toetreding. Ook in gesprekken met Kroaten blijkt hun wens tot toetreding, de leden van Hrast hebben wel door dat toetreding niet goed is zolang er nog sprake is van zoveel corruptie in Kroatië. Maar niet iedereen lijkt dit besef te hebben.

Behalve de lezingen waren er workshops, een excursie naar het parlement en een bezoek aan het nationaal park Plitvička jezera, een park met bijzonder mooie meren en watervallen. Er was een workshop over hoe je met media omgaat om jouw punt duidelijk te maken, dit werd geïllustreerd aan de hand van de maatschappelijke discussie in Kroatië over het toestaan van IVF en of het christelijk is om wetenschap te gebruiken voor “het creëren van leven”. Dat deze discussie leeft in Kroatië bleek ook toen een aantal Crkva Sv Marka (Sint Markuskerk) bezochten waar een mis werd gehouden om te bidden voor een christelijke beslissing.

Uiteraard hebben de leden van PerspectieF gepraat met onder andere de jongeren uit andere landen. Zo bleek weer hoe belangrijk het is om visie in je leven te hebben en te weten waarom je iets doet, want er is zoveel werkloosheid in Europa en zoveel mensen weten niet wat zij met hun leven aan moeten.  

Heb jij mogelijke interessante contacten in het buitenland? Laat het Janine weten via internationaal@perspectief.nu.

Wil jij meer weten over PerspectieF of (actief) lid worden? Kijk hier voor meer informatie.

« Terug

Reacties op 'Verslag International Summer School in Zagreb'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari