Darfur geholpen met olieboycot tegen Sudan (RD)

dinsdag 24 augustus 2004 00:00

Verschenen in het Reformatorisch Dagblad van 24 augustus 2004

Resoluties van de Verenigde Naties tegen de Sudanese regering lijken weinig succesvol, schrijft Marcel Benard. Volgens hem zou een olieboycot tegen het Afrikaanse land wél effectief kunnen zijn.
.
De beelden uit de Sudanese regio Darfur staan ons allemaal duidelijk op het netvlies. Mensen lijden verschrikkelijk en het is onze plicht om ze te helpen. Dat kan door nu noodhulp te geven. Doet u dat ook vooral. Maar de bevolking van Darfur wordt nog meer geholpen wanneer er een olieboycot tegen Sudan komt. Dat is de enige manier om de fundamentalistische regering in de hoofdstad Khartoem te stoppen.
.
De Sudanese regering te stoppen is hard nodig. Uit onderzoek van Human Rights Watch is gebleken dat deze regering milities, de Janjaweed, betaalt en opdracht geeft om Afrikaanse Sudanezen te vermoorden en te verkrachten. Via de milities probeert de Arabisch-Sudanese regering een etnische zuivering door te voeren. Deze genocide is de grootste humanitaire ramp op het Afrikaanse continent op het moment.
.
Sinds een aantal jaren beschikt Sudan over een oliepijplijn van de olievelden in het zuiden naar de havenstad Port Sudan. Volgens De Groene Amsterdammer lag in juni de productie van olie op 345.000 vaten per dag. Dat levert per jaar miljarden euro’s op. Van dat geld gaat veel naar de regering toe, die het gebruikt om wapens te kopen en om de milities te betalen.
.
Een olieboycot zou de Sudanese regering dwingen de militaire uitgaven te beperken. Dat zou een rechtstreeks effect hebben op de activiteiten van de milities. Daarmee is de bevolking in Darfur het meest gebaat.
.
De kwestie in Sudan heeft uiteraard de aandacht van de Verenigde Naties. Die namen een resolutie aan waarin de Sudanese regering werd opgeroepen om binnen dertig dagen een begin te maken met de ontwapening van de Janjaweed. Het grote gebrek in deze resolutie is dat er niet gesproken wordt van sancties. In feite krijgt het regime in Khartoem alleen maar meer tijd om de genocide door te zetten.
.
Dweilen met de kraan open
Inmiddels wordt er ook al een tijd gesproken over het sturen van een internationale troepenmacht. Het is de vraag of zo’n maatregel even effectief is als een boycot. Sudan is 74 keer zo groot als Nederland. Er valt niet te verwachten dat een internationale troepenmacht dat immense gebied snel onder controle kan krijgen. Daarbij is het dweilen met de kraan open wanneer de Sudanese regering met oliegeld de milities blijft steunen.
.
Om deze redenen pleit PerspectieF ervoor om een olieboycot tegen Sudan in te stellen. Wij roepen minister Bot van Buitenlandse Zaken op zich voor zo’n boycot sterk te maken in EU- en VN-verband. Met een olieboycot is de bevolking van Darfur meer gebaat dan met uitstel van sancties tegen de Sudanese regering. Tijd is van levensbelang.
.
De auteur is voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'Darfur geholpen met olieboycot tegen Sudan (RD)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari