Balkenende meet met twee maten (Haagsche Courant)

woensdag 22 december 2004 10:53

Premier Balkenende sluit de ogen voor de schending van de mensenrechten in China. Onlangs bracht de Chinese premier Wen Jiabao een bezoek aan Nederland. Een van de gespreksonderwerpen ...

was het wapenembargo tegen China, dat in 1989 is ingesteld nadat China met geweld de studentenprotesten had neergeslagen op het Plein van de Hemelse vrede in Peking. Een andere aanleiding was de schending van mensenrechten in Tibet op grote schaal.

Balkenende wil dit wapenembargo opheffen. Hij sprak van een 'politiek signaal', omdat China niet op grote schaal wapens aan gaat schaffen. Dit is raar, omdat er op deze manier een heel verkeerd signaal wordt afgewezen. De Chinese overheid maakt zich op grote schaal schuldig aan het schenden van mensenrechten. Dit terwijl schending van de mensenrechten een van de belangrijkste onderwerpen is bij de onderhandelingen met Turkije over een mogelijk EU-lidmaatschap. Er wordt met twee maten gemeten en dat is hypocriet. Eerlijker zou zijn dat Balkenende zegt dat hij de financiele orders niet wil mislopen uit het land met een van de snelst groeiende economieen.

Tibetanen, christenen en andere religieuze groepen worden nu op grote schaal gediscrimineerd. De voorbeelden zijn legio. Geen weldenkend mens kan ontkennen dat de wandaden van de Chinese overheid niet algemeen bekend zijn. Door het opheffen van het wapenembargo geeft de Europese Unie als enige signaal af dat dit hun weinig kan schelen. Een bijkomend gevaar is de positie van Taiwan. China heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij het 'afvallige' eiland desnoods met geweld wil heroveren. Dit is tot nu toe alleen voorkomen door de waakzame houding van de Verenigde Staten. Hoe ironisch zou het zijn als Taiwan wordt aangevallen met wapens die uit de Europese Unie afkomstig zijn.

Balkenende zou er goed aan doen economische belangen niet te laten prevaleren boven morele eisen. Minister van Mierlo van Buitenlandse Zaken steunde in 1997 een Deens initiatief bij de Verenigde Naties om China op zijn slechte mensenrechtensituatie te wijzen. Peking reageerde chagrijnig. Nederland, Denemarken en het Nederlandse bedrijfsleven, dat een aantal orders misliep, kregen de rekening gepresenteerd door een bekoeling van de relatie. Het zou Nederland sieren als zij verder gaan op de weg die Van Mierlo is ingeslagen.

Simcha Looijen is bestuurslid van ChristenUnie-jongeren.

« Terug

Reacties op 'Balkenende meet met twee maten (Haagsche Courant)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari