JOVD wil vrijheid van godsdienst schrappen (RD)

zaterdag 20 november 2004 00:00

Bron: Reformatorisch Dagblad, 20 november 2004

AMERSFOORT - De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, vindt dat het grondwetsartikel over de vrijheid van godsdienst kan worden geschrapt.

Tijdens een discussieavond van de SGP-jongeren in Amersfoort zei JOVD-voorzitter Paul Laane dat het grondwetsartikel over vrijheid van meningsuiting de vrijheid van godsdienst voldoende beschermt. „Het geloof is een levensvisie. Het is discriminerend ten opzichte van andere levensvisies als de vrijheid van godsdienst apart in de Grondwet wordt genoemd. Daarom mag het artikel van de JOVD worden geschrapt.” De vertegenwoordiger van de Jonge Democraten, de jongerenclub van D66, Bart Woord, was het met Laane eens.

De jongerenorganisaties van PvdA, JOVD en D66 vinden het ook terecht als het artikel over smadelijke godslastering uit het Wetboek van strafrecht wordt gehaald. „In een seculiere staat behoor je geloof niet extra te beschermen ten opzichte van andere opvattingen”, aldus Bart Woord.

De vertegenwoordiger van de Jonge Socialisten, Gijs van Midden, vindt dat de PvdA in de Tweede Kamer steun moet geven aan de D66-motie die vraagt om afschaffing van het strafrechtartikel dat godslastering strafbaar stelt. Van Midden kan de terugtrekkende bewegingen die PvdA-leider Bos maakt, niet volgen: „Het is een schande dat in een land waarin kerk en staat zijn gescheiden een apart artikel over godslastering bestaat.”

De voorzitters van de CDA-jongeren, ChristenUnie-jongeren en SGP-jongeren, Van Bruchem, Benard en Van Bemmel, zeiden dat er van het schrappen van het artikel over godslastering uit het strafrecht „een verkeerd signaal” uitgaat. Zij willen dat het onderzoek van minister Donner van Justitie naar mogelijke aanscherpingen van strafrechtbepalingen over het beledigen van mensen moet worden afgewacht.

CDA-, VVD- en SGP-jongeren vinden dat Nederlandse militairen langer in Irak moeten blijven. De jongeren vinden het niet correct om Irak te verlaten terwijl het land in politiek opzicht niet stabiel is. „Terugtrekken in de huidige omstandigheden is de doodsteek voor de heropbouw van het land”, aldus JOVD-voorzitter Laane.

« Terug

Reacties op 'JOVD wil vrijheid van godsdienst schrappen (RD)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari