Openbare orde komt in discussie

dinsdag 20 januari 2004 00:00

van een onzer verslaggevers

20 JANUARI 2004 - ROUVEEN - In Staphorst wordt publiekelijk een begin gemaakt met een discussie over ‘waarden en normen‘ en problemen ten aanzien van de openbare orde. Initiatiefnemers zijn de jongeren van de afdeling Staphorst van PerspectieF (ChristenUnie-jongeren).

Een discussie-avond op vrijdag 30 januari in het Hervormd Dienstgebouw in Rouveen (aanvang 20.00 uur) is de eerste stap. Politie, burgemeester Joop Alssema en landelijk politicus Arie Slob (ChristenUnie) verlenen hun medewerking. Na enkele inleidingen zal een forum de discussie met het publiek aangaan. Daarbij zal ook toegespitst worden op de realiteit in Staphorst, onder andere door de aanwezigheid van Alssema en wijkagent Jan Bos.

Ook is de organisatie er in geslaagd Freek Brouwer, CU-gemeenteraadslid op Urk, naar Staphorst te halen. De problemen ten aanzien van openbare orde in de gemeente Urk (met name de sluitingstijd van de horeca in het weekend) zijn enigszins vergelijkbaar met die van Staphorst. Op Urk is de discussie, waarin Freek Brouwer een zeer actieve rol in speelde, volop aan de gang, terwijl in Staphorst de discussie eigenlijk nog moet beginnen. Vandalisme heeft Staphorst in 2002 zo‘n 75.000 euro gekost. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Het gaat dan puur om vernielingen van gemeentelijke eigendommen. Vandalisme aan publiek bezit is niet in de cijfers opgenomen. Eind vorig jaar maakte PerspectieF al bekend deze avond te willen organiseren. De grote vraag op deze avond zal zijn: ‘Wie is verantwoordelijk voor de openbare orde?‘. De bijeenkomst is een gevolg van verschillende geluiden uit de Staphorster samenleving en de politiek over de rol van de politie bij openbare orde en veiligheid. PerspectieF wil de discussie breder trekken. De ChristenUnie-jongeren willen beginnen bij de basis: de discussie rond waarden en normen in onze samenleving.

Vragen die op de avond aan de orde zullen komen, zijn: is er te weinig politie?; moet de politie, naast de surveillance die ze nu uitvoeren, nog meer surveilleren om de jongeren op heterdaad te betrappen?; is het niet te gemakkelijk om te zeggen dat de politie het moet aanpakken?; of moeten we er al eerder bij zijn, en ligt het probleem bij de ouders van de jongeren. Een concrete vraag zal dan ook zijn: wie is verantwoordelijk: de politie, de burger, de samenleving of misschien zelfs wel de politiek.

De avond staat onder leiding van de jonge, maar ervaren forumleider Marcel Benard. Hij is voorzitter van het landelijk PerspectieF, de vereniging van ChristenUnie-jongeren, welke inmiddels zo‘n 2400 leden telt. PerspectieF Staphorst is een in 2003 opgerichte afdeling, welke voortvarend activiteiten organiseert voor politiek geïnteresseerde jongeren in Staphorst.

Met het organiseren van deze bijeenkomst hoopt PerspectieF Staphorst dat ouderen een ander beeld krijgen van jongeren en aantonen dat jongeren wel degelijk zijn geïnteresseerd in de problemen van de samenleving. De Staphorster jongeren van PerspectieF willen op deze manier invloed uitoefenen in de politiek en een positieve bijdrage aan de samenleving leveren.

Bron: De Stentor, 20 januari 2004

« Terug

Reacties op 'Openbare orde komt in discussie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari