ChristenUnie wil niet meer ruimte voor rooms-katholieken

zaterdag 07 februari 2004 00:00

Bron: Nederlands Dagblad, 7/2/2004

ChristenUnie wil niet meer ruimte voor rooms-katholieken

van onze redactie politiek

AMERSFOORT - De ChristenUnie wil niet meer ruimte geven aan rooms-katholieken om lid te worden van de partij. Dat zegt het partijbureau in reactie op een enquête van de ChristenUnie-jongeren, waaruit blijkt dat veel lokale ChristenUnie-politici geen moeite hebben met toelating van rooms-katholieken.

PerspectieF, de jongerenorganisatie van de partij, stelt dat de helft van de raads- en statenleden rooms-katholieken eventueel wil toelaten als lid. De enquête is echter niet representatief; van de 243 verstuurde enquêtes kwamen er slechts 92 retour.

De ChristenUnie-jongeren hielden de enquête, omdat volgens hen blijkt dat steeds meer rooms-katholieken zich aangetrokken voelen door de christelijk-sociale politiek van de ChristenUnie.

Uit de antwoorden van voorstanders blijkt volgens de jongeren niet dat de ChristenUnie-politici de beginselen (Unieverklaring en -fundering) wil herschrijven. Rooms-katholieken die de grondslag onderschrijven, zouden nu al gewoon lid kunnen worden.

De andere helft van de respondenten is tegen toelating van rooms-katholieken. Meest genoemde reden is dat rooms-katholieken de grondslag niet zouden kunnen onderschrijven en de angst een gedeelte van de achterban te verliezen.

In een reactie op de enquête liet het partijbureau van de ChristenUnie gisteren weten dat van een aanpassing van de beginselen geen sprake kan zijn. ,,Het is mooi dat steeds meer katholieken zich tot het protestantse gedachtegoed van de ChristenUnie aangetrokken voelen, maar ons toelatingsbeleid verandert niet. De kern daarvan is onderschrijving van de Unieverklaring en -fundering. De meeste rooms-katholieken zullen dat uit overtuiging niet kunnen doen'', zegt directeur Henk van Rhee.

Overigens registreert de ChristenUnie niet het kerklidmaatschap van haar leden. Wanneer een nieuw lid zich aanmeldt, gaan de gegevens naar een lokale kiesvereniging. Deze beslist uiteindelijk op basis van de toelatingscriteria of een lid wordt geaccepteerd. Van Rhee noemt het ,,onderzoekje'' van de jongeren interessant, maar ,,zonder praktische betekenis''.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil niet meer ruimte voor rooms-katholieken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari