Op welke manier word jij oud?!

RVZvrijdag 22 juni 2012 20:50

Op 8 juni werd de werkgroep gezondheid & zorg uitgenodigd om aan de presentatie van het advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) deel te nemen. Samen met leden uit andere jongerenpartijen kregen wij de gelegenheid om met elkaar over de toekomst van de ouderenzorg in debat te gaan. Met dank aan de afwezigheid van de Jonge Socialisten mocht PerspectieF zelfs met twee leden deelnemen. Enkel nog leden van het CDJA en DWARS namen de uitnodiging van de RVZ aan.

Wat is dat voor een signaal? Toegegeven, het is een andere doelgroep en de vergrijzingproblematiek biedt weinig sympathieke oplossingen. Maar zijn wij jongeren zo vastgeroest in ons eigen wereldje met een gezonde heup en een dure Blackberry, dat wij als generatie niet eens de noodzaak zien om over de toekomst van de ouderen na te denken?
Tijdens mijn spreektijd in het debat vertelde ik over mijn leefsituatie. Wonend in een studentencomplex met meer dan 1000 studenten en een verzorgingstehuis met ouderen als buren, leef ik als symbool voor de verzuiling van generaties. Nooit kom ik in contact met mijn oudere medemens. Vrijwilliger worden? De studiedrukte liet mij er niet lang over nadenken. Mijn leven en hun leven, twee werelden die elkaar nooit ontmoeten. Hoe kan dit gerijmd worden met een belangrijk christelijk beginsel, solidariteit?

Stichting SOlink is een organisatie die zich rich op een solidariteits cultuurverandering. Studenten die bij ouderen komen wonen om van elkaars expertises te profiteren. De kamer en levenswijsheid bijgedragen door de oudere en de vernieuwde gezelligheid door de student, leveren een sympathieke combinatie. Ik wens dat jongeren ook hun intrede mogen doen in het verzorgingstehuis. Verschillende generaties gezamenlijk aan tafel om van ambachtelijke stamppot of diepvries pizza te genieten. Gezamenlijk koken, gezamenlijk monopoly spelen (met een biertje natuurlijk) en leren van elkaar, dat is wat ik solidariteit in Nederland wil noemen. Zo heeft de eenzaamheid onder ouderen en studenten in Nederland geen kans meer. Dat werkt ook preventief tegen een veeltal psychische en lichamelijke klachten.

Het is belangrijk dat er meer solidariteit in de praktijk komt, geoperationaliseerd in aandacht en tijd en niet in bakken met geld. Misschien zou het daarom goed zijn dat studenten allemaal een kamer in een verzorgingstehuis krijgen. Maar laat solidariteit zich afdwingen? Desalniettemin moet het op vrijwillige basis zeker een optie worden.

Wat is jou mening? Heb jij een christelijk-sociaal PerspectieF voor ouderen? Mail het ons naar gezondheid@perspectief.nu.

Henk-Jan Seesink, Werkgroep Gezondheid & Zorg

« Terug

Reacties op 'Op welke manier word jij oud?!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari