Jongeren van nu zijn armen van de toekomst

20110920; Miljoenennota door jongeren_grafiek (RefDag)zaterdag 03 november 2012 18:37

In het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten is ook een passage over de opbouw van pensioenen. Per jaar kun je in de toekomst maximaal 1,75% van je loon belastingvrij opbouwen, daarboven wordt het belast. Dit betekent dat je 40 jaar binnen de Nederlandse grenzen moet werken om een volledig pensioen op te bouwen. Worden jongeren de armen van de toekomst?

Werkloos en dan…
Om een volledig pensioen op te bouwen moet je 40 jaar werken, maar wat nu als je werkloos wordt of bent? Vroeger kreeg je dan een ontslagvergoeding mee waarmee je een eventueel pensioengat kon opvullen. Maar die ontslagvergoeding wordt ook gemaximeerd.
Een andere optie is om zelf een pensioenverzekering af te sluiten als je werkloos bent. Maar die moet je dan ook betalen van… Juist, van de ingekorte en verlaagde WW uitkering. Dat is dus ook geen optie.
Dus als je straks afstudeert en niet direct aan het werk kan, moet je voor elk jaar dat je werkloos bent een jaar langer doorwerken. Dit vindt PerspectieF onacceptabel en daarom is het tijd voor hervormingen.

Internationalisering
En stel dat je wel direct een baan hebt, maar besluit om in het buitenland te gaan werken. Pensioenopbouw, net als opbouw van AOW rechten, gebeurt alleen voor mensen die in Nederland werkzaam zijn. Als je in het buitenland werkt, bouw je dus geen AOW en pensioen op. Wanneer je een goede werkgever hebt, is er voor de pensioenen nog een achterdeur te vinden, maar negen van de tien keer wordt dit niet gedaan. Waar je nog wel AOW-rechten bij kunt kopen als je eenmaal weer in Nederland werkt, wordt dit dus bij de pensioenen onmogelijk gemaakt. Tenzij je bereid bent om dit belast te doen, dat betekent dat je bruto anderhalf keer zoveel moet inleggen. Hierdoor worden juist de mensen die zich actief voor de wereld willen inzetten onevenredig hard aangepakt.
PerspectieF kijkt over de grenzen van Nederland en wil het aantrekkelijk maken voor jongeren om in het buitenland ervaring op te doen.

Het beperken van de WW uitkering en het verlagen van ontslagvergoedingen is dus niet het enige dat Rutte II wil gaan doen. Zij willen ook de opbouw van pensioenen verlagen waardoor de jongeren van nu de armen van de toekomst zijn! PerspectieF kijkt sceptisch naar het regeerakkoord nu het er steeds meer op lijkt dat de gevreesde generatiekloof werkelijkheid wordt. Hoe bedoel je oog voor de toekomst?

Heb jij zin om na te denken over jongeren op de arbeidsmarkt, pensioenen en sociale zaken? Mail dan naar asz@perspectief.nu.

« Terug

Reacties op 'Jongeren van nu zijn armen van de toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari