Ruimte voor verschil!?

_DSC7497vrijdag 17 augustus 2012 12:05

Vandaag ging een mooie groep PerspectieF’ers gewapend met een brief en eenheidsworsten op weg naar de partijbureau’s van de SP en de VVD. Deze mooie groep PerspectieF’ers gingen getooid in een witte overall met oranje bolhoed. Deze ietwat kolderieke vertoning had tot doel om aandacht te vragen voor verschil. Is er ruimte voor gelovige minderheden, of bepaalt de meerderheid hun lot?

Deze mooie groep PerspectieF’ers, die geflankeerd werden door een tweetal fotografen van gerenommeerde kranten, had als eerste bestemming de SP. Als linkse partij en als kanshebber op een plekje in het torentje, is het van groots belang dat zij een goed oog hebben voor de verschillen in de samenleving en dat zij niet iedereen in het zelfde keurslijf willen proppen. Zodoende viel de mooie groep PerspectieF’ers vredig, maar zeker niet geruisloos, het partijbureau binnen. Voor gastvrijheid krijgt de SP een dikke tien, want wij werden keurig ontvangen en mochten ons verhaal doen op hun zonovergoten dakterras. Ondertussen deelden wij allerlei soorten en smaken aan worst uit. Rookworst, gerookte worst en natuurlijk halal-worst, want er moet ruimte zijn voor verschil. De SP’ers deelde mee dat zij ook de belangen van gelovigen behartigden en dat er wat hen betreft zeker ruimte was voor verschil. Als dankbetuiging kreeg de mooie groep PerspectieF’ers een heerlijk ijsje aangeboden van de SP en daarop ontbrak het bolletje tomatenijs niet.

Na een geslaagde eerste etappe ging de mooie groep PerspectieF’ers op weg naar Den Haag, waar het partijbureau van de VVD staat.  Ook hier werden we weer keurig ontvangen. Wederom werden de worsten en brieven uitgedeeld. Door de VVD’ers werd beamend op onze actie gereageerd. “democratie is niet de helft plus 1, maar heeft juist oog voor minderheden.” Ruimte voor verschil dus! Super!

De inhoud van de brief, die we bij de worsten overhandigde, kunt u hieronder vinden.

 

Beste Mark, Beste Emile,

Vandaag zullen in Den Haag en in Amersfoort jongeren jullie partijbureaus overvallen. Niet hardhandig, niet met geweld, niet illegaal. En nee, ook niet met kwade bedoelingen. Deze jongeren overvallen jullie vandaag met worst. Eenheidsworst. Om jullie deel te laten zijn van hun zorg over de vrijheid voor verschil in de partij die jullie leiden.

Nederland is een land dat gekenmerkt wordt door een enorme pluriformiteit in de samenleving. Zelf was ik verbijsterd toen ik onlangs ontdekte dat alleen de stad Utrecht meer dan vijftig nationaliteiten herbergt. Vijftig! Culturen met eigen waarden en normen, eigen helden en eigen symbolen.

Maar ook zonder deze feiten blijkt de enorme veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving. De kracht van een samenleving zit hem dan ook niet in de hoeveelheid verschillen, maar in de omgang ermee. Kunnen we het opbrengen om met mensen samen te leven die veel van ons verschillen? Bieden we ruim baan aan mensen met wie we het hartgrondig oneens zijn? Of hebben we maar al te snel ons oordeel klaar en snijden we anderen de pas af?

Beste Mark, beste Emile: Vrijheid voor Verschil. Dat is waar deze jongeren zich vandaag zorgen om maken. In de publieke opinie hebben gelovigen de indruk dat de ruimte voor hun opvattingen steeds meer beperkt wordt. Hun opvattingen wijken af van een meerderheid en hup… daar gaat hun vrijheid.

De subsidies van de organisaties waarbinnen zij werken staan publiekelijk ter discussie vanwege hun religieuze grondslag. De slager waar zij hun eten halen staat ter discussie vanwege zijn orthodoxe manier van slachten. En de onderwijsinstellingen waar hun kinderen les krijgen staan ter discussie vanwege hun aanname beleid.

Tot zover zal het voor velen nog wel te behappen zijn. Maar wat zal de toekomst brengen? In Duitsland is een arts door een rechter op de vingers getikt omdat hij de besnijdenis bij een jongen van islamitische ouders uitvoerde. In Engeland werd een echtpaar met afwijkende opvattingen over homoseksualiteit ‘ongeschikt geacht als pleegouder’.

Maar ik zal eerlijk zijn. Voor tal van zaken hierboven genoemd hebben deze jongeren niet persoonlijk last. Zij zijn geen slagers, hun kinderen zullen ze niet laten besnijden. Zij staan hier niet uit eigen belang, maar uit principe. Zij zijn van mening dat Nederland ruim baan moeten bieden voor verschil. Niet krampachtig, maar ronduit.

Beste Mark, beste Emile, het ziet er naar uit dat één van jullie straks (opnieuw) het torentje zal gaan bewonen. Wil je dan, naast de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van organisatie, ook denken aan de Vrijheid van Verschil?

Hartelijke Groet,

Maarten
Voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie - jongeren

 

« Terug

Reacties op 'Ruimte voor verschil!?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari