Voorzitter PerspectieF op bezoek bij koningin

koninginvrijdag 09 maart 2007 13:22

Afgelopen woensdagmiddag was PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar op bezoek bij koningin Beatrix in paleis Noordeinde. Samen met ruim 100 andere gasten én de koningin werd er nagedacht over de Europese identiteit, en de plaats van Nederland daarin. De webredactie stelde Rogier enkele vragen.

Waarom was je uitgenodigd?
"Er waren mensen vanuit alle hoeken van de samenleving: columnisten, kunstenaars, wetenschappers, enkele (oud)ministers en de voorzitters van JOVD, CDjA, DWARS, CNV-jongeren en PerspectieF. Ik denk dat de koningin gekozen heeft voor zo'n breed publiek om ervoor te zorgen dat de discussie over Europa breed gevoerd wordt. 

Hoe zag het programma eruit?
"Bij binnenkomst kregen we eerst wat te drinken. Om 16.00 uur mochten we naar de eerste verdieping van het paleis (Noordeinde). Daar stond de koningin samen met Maxima en Mabel handen te schudden met de genodigden. Het was de bedoeling dat iedereen de koningin en de prinsessen een hand gaf en zijn of haar naam zei, plus hun functie. Dat was wel grappig. Daarna gingen we in een zaal zitten. Geert Mak opende het symposium met een ontzettend goede toespraak. Daarna waren er nog twee toespraken (eentje werd gegeven door een van de topadviseurs van Blair). Vervolgens gingen we dineren. Ik zat aan tafel bij een wethouder uit Utrecht, een columniste van de Volkskrant, de voorzitter van DWARS en nog enkele andere mensen. Na het eten was er nog een discussie van anderhalf uur over de eerder gehouden toespraken. De avond werd om 22.00 uur afgesloten door burgermeester Job Cohen. Aansluitend was er nog een borrel. 

Heb je er nog wat van opgestoken?

"Ja. Ik vond het heel interessant om te horen dat de wereld steeds verder veranderd. Vroeger waren er de stadsteden. Nu leven we in een tijd van de natiestaat. Het is niet ondenkbaar dat we richting een periode met de continentstaat gaan: Amerika, Europa, Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Australië als grote internationale machten. De vraag is natuurlijk wel of we die ontwikkeling willen steunen of niet. Verder was het gewoon heel interessant en erg leuk.

Hoe is de koningin in het echt?
"Ik verbaasde me erover dat ze zo toegankelijk is. Tijdens het hele symposium liep ze gewoon tussen de mensen en sprak ze met veel verschillende mensen. Ik vind het een symphatieke mevrouw. Maxima heb ik wat korter kunnen analyseren omdat zij wat eerder weg was. Maar mijn indruk is echt heel positief."

Wat blijft je het meest bij?
"Dat de marechaussee salueerde toen ik mijn voet op de eerste trede van de trap zette. Dat vond ik echt cool."

« Terug

Reacties op 'Voorzitter PerspectieF op bezoek bij koningin'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari