Interview Jolanda Spierenburg

APR '07 jolanda spierenburg minivrijdag 06 april 2007 14:04

Jolanda Spierenburg is ex-bestuurslid, vrijwilliger bij de lokale radio, houdt van gitaar spelen en heeft in een jeugdgevangenis in Amsterdam gewerkt. "Anekdotes genoeg, maar helaas heb ik geheimhoudingsplicht."


Naam: Jolanda Spierenburg

Woonplaats: Rijnsburg (deelgemeente Katwijk)

Beroep/studie: Studie: MWD (maatschappelijk Werk en Dienstverlening, nu 4e jaars)  Jeugdgevangenis Amsterdam.

Leeftijd: 22

Hobby’s: Gitaar spelen, lezen, vrijwilligerswerk bij lokale radio




Wat doe je voor PerspectieF/wat heb je voor PerspectieF gedaan?

Ik heb samen met Constantijn Heemskerk een lokale PerspectieF afdeling opgericht, namelijk in Katwijk en omstreken (officieel: PerspectieF Zuid-Holland Noord). Momenteel is het een beetje stil rondom deze afdeling.. maar we hebben al een aantal leuke dingen gedaan! Zo hebben we BacheR op bezoek gehad (in 2004), een avond georganiseerd over de fusie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en een avond over Uitgaan in Katwijk (zoals bijv. uitgaanstijden, winkelen op zondag etc.). Verder hebben we actie ondernomen tijdens het referendum voor de Europese Grondwet. Wij vonden dat er vanuit de politiek nogal eenzijdig werd gesproken (vrijwel alleen de pro’s)… dus zijn wij gaan flyeren en informatie gaan verstrekken.

Waarom ben je lid van PerspectieF, wat spreekt je aan in PerspectieF?

Ik ben Christen en vind die normen en waarden heel belangrijk. Verder vind ik politiek ontzettend boeiend; ik wil daarom mijn stem wel laten horen!

Hoe lang ben je al lid van PerspectieF?

Poeh. Ehm.. moet ik even rekenen. In 2003?

Wat vind je de belangrijkste punten van PerspectieF/de ChristenUnie?

Tegen abortus, euthanasie. De arrogantie van de mensheid om alles zelf te willen bepalen. In de ChristenUnie zie ik de normen en waarden van de bijbel; daar waar ik zelf ook in geloof en voor besta.

Verder staat het ChristenUnie voor betere zorg. Ik heb zelf twee jaar in een woongroep voor verstandelijk gehandicapten gewerkt, en werk nu in jeugdzorg. Als ik zie hoe beperkt ik ben omdat er niet genoeg geld is, dan doet dat pijn. Gehandicapten die hun hele leven alleen buiten komen om naar dagbesteding te gaan en weer terug naar hun kamer. Nooit eens iets leuks kunnen doen; omdat je in je eentje 7 mensen moet verzorgen, moet schoonmaken, kleding wassen, koken etc. Onmenselijk!

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik werk nu nog in een jeugdgevangenis, maar daar stop ik binnenkort, omdat ik me wat meer wil gaan richten op mijn studie. Ik moet binnenkort mijn scriptie schrijven en hoop dan een echte maatschappelijk werker te zijn ;-). Anekdote van mijn werk? Poeh.. Genoeg, maar helaas heb ik geheimhoudingsplicht, dus kan ik ze niet allemaal vertellen. Haha, ik weet er al één! Ik werk in het Jongeren Opvang Centrum. Dat klinkt iets positiever dan het is, want het is gewoon een gevangenis. Op een gegeven moment werd er gebeld door een jongen uit België. Of hij over twee weken een paar nachtjes kon slapen. Wat bleek? Hij dacht dat het een jeugdherberg ofzoiets was! Hem verteld dat het best kon, maar hij dan jonger dan 18 moest zijn en eerst iets crimineels moest doen. Toen begreep hij het pas!

Wat doe je in je vrije tijd precies?

Ik speel een beetje gitaar, probeer regelmatig te sporten maar ben eigenlijk te lui daarvoor! En op zaterdag doe ik regelmatig techniek bij de lokale omroep, voor een sportprogramma (ironic, I know). En verder lees ik graag.

Wat is je thuissituatie?

Ik woon samen met mijn vriend (we zijn verloofd), en één keer in de twee weken in het weekend komt zijn 3,5 jarige dochter uit zijn vorige relatie bij ons logeren ;-). Een vrij bijzondere thuissituatie denk ik.

Waarom ben je christen?

Waarom niet?! Elke dag als ik wakker wordt en om me heen kijk, zie ik hoe groot en geweldig God is! Zijn schepping is prachtig en Zijn Liefde is enorm groot. Het is ontzettend gaaf om die relatie met God te mogen hebben en Zijn liefde te verspreiden. In mijn werk bijvoorbeeld. God zegt dat we onze medemens moeten vergeven. In mijn werk als maatschappelijk werker probeer ik jonge criminelen een tweede kans te geven. Ik veroordeel ze niet; dat heeft de kinderrechter al gedaan.

Hoe sta je in de samenleving als christen?

Ik ben duidelijk christen. Hoewel het regelmatig voor discussies zorgt op mijn werk (met al die SP stemmers ;-)), blijf ik staan voor mijn overtuigingen en probeer door mijn gedrag te laten zien hoe liefdevol God is.

Hoe zie je de toekomst van de wereld?

Helaas niet te rooskleurig. Ik maak me erg soms ontzettend veel zorgen over! Broeikaseffect; oorlogen en vervuiling. Waarom? Mijn vriend en ik proberen milieuvriendelijk te leven; we hebben geen auto en eten alleen biologisch. Verder doen we sinds kort mee met een heel gaaf project! Via een energieleverancier ‘kopen’ wij een hectare regenwoud per jaar in Brazilië… dat compenseert onze Co2 uitstoot. Geweldig toch? Maar helaas is dat maar een heel klein beetje wat wij kunnen doen.

Maar als ik de toekomst vanuit een ander perspectief bekijk… dan ziet het er wél rooskleurig uit! Jezus die terug zal komen!

Wat wil je verder nog kwijt?

Wat wil ik nog kwijt? Ehm. Wees wie je bent. Blijf staan voor jouw overtuigingen; ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Oh ja, ik zit ook niet meer in ChristenUnie-bestuur. Ik heb ongeveer twee jaar in het bestuur gezeten, maar vanwege tijdsnood ben ik daar gestopt.

 

« Terug

Reacties op 'Interview Jolanda Spierenburg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari