Succesvol debat in Putten over vrijheid van meningsuiting

maandag 26 november 2007 13:52

Harderwijk - Vrijdagavond 16 november was het zover. PerspectieF Putten, het CDJA Harderwijk-Hierden e.o. en SGPJ Harderwijk-Ermelo-Putten zijn met elkaar in Harderwijk in debat gegaan over het thema ‘Vrijheid van meningsuiting’. Deze bijeenkomst was speciaal te noemen, omdat alledrie de landelijke voorzitters van de christelijke jongerenpartijen aanwezig waren. Harry van der Molen (CDJA), Jan Kloosterman (SGPJ) en natuurlijk onze eigen voorzitter, Rogier Havelaar, waren van de partij.

Het eerste gedeelte van de avond bestond uit een debat tussen de bovengenoemde drie voorzitters. Diverse stellingen over vrijheid van meningsuiting werden door forumleider Jeroen de Jong in de groep gegooid, waarbij het religieuze aspect niet onbenoemd bleef. Op sommige momenten werd er over accentverschillen gediscussieerd, maar grotendeels lagen de jongerenvoorzitter op één lijn. Naast onomstreden verschillen tussen de partijen is het fijn om te merken dat het geestverwantschap doorslaggevend is. Diverse belangrijke overeenstemmingen werden door de aanwezigen vastgesteld. Zo is het belangrijk dat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst naast elkaar staan en geen hiërarchie kennen. Op het gebied van de multiculturele samenleving waren alle jongeren van mening dat de problematiek niet meer ontkend moet worden maar dat het tijd is voor het aandragen van oplossingen.

Na de pauze kwam Eddy Bilder (Tweede Kamerlid, CDA) aan het woord en hij vertelde hoe het met de vrijheid van meningsuiting gesteld is in de Haagse politiek. Hij haalde aan dat sommige partijen dit recht regelmatig als legitimatie gebruiken voor het maken van kwetsende opmerkingen. Door de jaren heeft Eddy in de politiek een verharding in zowel de omgang als het taalgebruik geconstateerd.

Kortom, het was een leuke avond waarin interactie gezocht werd met andere partijen. De landelijke voorzitters hebben van gedachte kunnen wisselen met de achterban en de overige partijen. De overige aanwezige jongeren hebben veel geleerd over de thematiek en konden tijdens de discussies hun mening gestalte geven. Gezien het succes van de avond, wordt er nagedacht om dit niet als eenmalig te beschouwen…

« Terug

Reacties op 'Succesvol debat in Putten over vrijheid van meningsuiting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari