PerspectieF-teams roemloos ten onder op NK Debatteren

Debattraining1maandag 02 april 2007 11:14

Waren er al ambities dat PerspectieF de wereld wel even zou laten zien wat ‘echt’ debatteren is, dan staan deze sinds zaterdag op een laag pitje. PerspectieF deed met vier teams mee aan het Nederlands Kampioenschap Parlementair Debatteren, maar geen enkel team kon een dusdanige indruk maken dat ze nog lang herinnerd zullen worden.

Marijn en Mart eten een broodje

Aan het Nederlands Kampioenschap deden 56 teams mee, en daarmee is het het grootste toernooi ooit in de Nederlandse debatgeschiedenis. Deelnemers waren vooral afkomstig van debatverenigingen, en van een enkele politieke jongerenorganisatie. Het team ‘PerspectieF 1 (IJmert van Muilwijk & Simcha Looijen) eindigde met een 37e als hooggeplaatste team van PerspectieF. Ze werden op korte afstand op de 39e plaats gevolgd door ‘Team AA (Arie Kuiper & Arjan de Haan). De andere teams ‘Voorwaarts Christenstrijders’  (Marijn Gunnink & Mart Keuning) en ‘PerspectieF 3' (Gideon den Hertog & Steven van den Heuvel) werden respectievelijk 43e en 54e. Beste spreker namens PerspectieF was Arjan de Haan op een 65e plek.

Zelf wijten de PerspectieF’ers de lage klasseringen aan de relatieve onbekendheid met de vorm van Parlementair Debatteren. “Mensen van debatverenigingen doen dit soms elke week. Wij discussiëren wel, maar dan is het vooral de bedoeling zo snel mogelijk op elkaar te reageren, en ben je toch altijd op zoek naar het compromis. Nu moet je opeens 5 minuten vol praten rondom een stelling en dat is lastig, zeker als je weinig ervaring hebt daarin.” Ondanks dat kijken de PerspectieF’ers absoluut met een voldaan gevoel terug op het toernooi, omdat deze manier van debatteren wel heel boeiend is, en er zeker genoeg aanknopingspunten zijn voor verbetering. In de toekomst zal het bestuur van PerspectieF ook kijken of er aan andere toernooien kan worden meegedaan.

Bij Parlementair Debatteren discussiëren twee teams van elk twee leden rondom een stelling. De eerste partij is de propositie en moeten de stelling verdedigen, terwijl de tegenstander (de oppositie) er alles aan zal doen om de opponent op haar argumenten aan te vallen, en zo de stelling onder uit te schoffelen. Beide teams reageren in diverse beurten over en weer op elkaar. Afgelopen zaterdag kwamen stellingen als ‘deze Kamer legaliseert poker in Nederland’  en ‘deze Kamer straft ouders van kinderen met obesitas'.

 
Zie ook:
* PerspectieF'ers bereiden zich voor op NK Debatteren
* Website NK Debatteren

« Terug

Archief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari