Geslaagde Summer School in Litouwen

vrijdag 07 juli 2006 14:00

Van 1 tot en met 5 juli vond in Birstonas, Litouwen, voor de derde keer de International Summer School van PerspectieF plaats. Op de International Summer School komen jongeren uit heel Europa bij elkaar om elkaar te spreken en gedachten en ideeën uit te wisselen over christelijke politiek.

Op de eerste International Summer School in Kortenberg (België) besloot een aantal christelijke politieke jongerenorganisaties uit verschillende landen tot de oprichting van het European Christian Political Youth Network (ECPYN). Sindsdien is de International Summer School een van de belangrijkste activiteiten in het kader van ECPYN.

Namens PerspectieF reisden vrijdag 30 juni alvast een viertal Nederlanders af naar Vilnius, waar we hartelijk werden ontvangen door Paulius Saudargas en zijn vrouw Milda van de Jongerensectie van de Litouwse Christen Democraten. Doordat we een dag eerder aankwamen waren we in de gelegenheid alvast wat van de Litouwse hoofdstad te zien en dat is echt een aanrader! Een vijfde Nederlander was zelfs al een aantal dagen eerder naar de meest zuidelijke van de Baltische staten afgereisd om er zo nog meer van te kunnen zien.
De volgende dag, zaterdag, begon het programma van de International Summer School, maar niet voordat we, op weg van Vilnius naar Birstonas, het pittoreske Trakai hadden bezocht. Hier woont een etnische minderheid, de Karaïm, die van Turkse afkomst zijn en een geloof praktiseren dat draait om de tien geboden. Er was een ook een mooi gerestaureerd kasteel, waar we wat van de Litouwse nationale geschiedenis konden opsnuiven.
We vervolgden onze weg naar Birstonas, dat ligt in een nationaal park ‘De bochten van de Nemunas’. De Nemunas is de grootste rivier van Litouwen en die liep vlak achter ons conferentieoord langs. De natuur was er schitterend en ook over het weer was de hele week niets te klagen.
Toen het leeuwendeel van de deelnemers van allerlei nationaliteiten aanwezig was, werd de International Summer School geopend en gaven de deelnemende organisaties een presentatie over hun eigen organisatie en/of partij en de politieke situatie in hun land. Daarna was er een rijk en voedzaam diner, met liefde bereid door een oudere dame die gedurende de hele Summer School ons van ieder natje en droogje voorzag.
Tijdens en na het eten was er ruime tijd voor informele kennismaking tussen alle deelnemers, waar onder zowel veel bekende als veel nieuwe gezichten. Ook werd de landelijke omgeving verkend en de mooiste plekjes opgezocht.
Zondag na het ontbijt bezochten we de viering in de Rooms-Katholieke kerk aan de overkant van de straat. Bij terugkomst stonden er verschillende spreekbeurten op het programma. Eerst luisterden we naar een voordracht over Tolerantie van Godsdienst en Politieke Oorlogvoering, een lastig onderwerp dat dan ook wat discussie losmaakte. Vervolgens ging Giedriui Surplys met ons terug naar de wortels van de christelijke politiek, om te zien hoe het wel en niet moet, wat de valkuilen zijn en wat we kunnen doen om die te vermijden.
Na de lunch deelde Paulius Saudargas met ons zijn gedachten over Jongeren en christelijke politiek, uiteraard kwam hier de ervaring van de PerspectieF-ers goed van pas, maar de Litouwers bleken zeker niet voor ons onder te doen in creativiteit.
Na een stevige bak koffie stonden een aantal workshops op het programma. De Roemeense Laura Radu sprak met de deelnemers over Reproductive Medical Assistance en de ethische vraagstukken die hierbij een rol spelen, waarna de aanwezigen werden verdeeld in twee kampen die verschillende belanghebbenden in een bepaalde casus moesten verdedigen. Op deze manier werd duidelijk wat de concrete implicaties van bepaalde ethische overtuigingen kunnen zijn. Na deze workshop gaf Paulius een training Omgaan met de media, waarin aan de hand van demonstraties duidelijk naar voren kwam dat je vooral je eigen boodschap naar voren moet brengen en je niet moet laten verleiden tot discussies over minder belangrijke punten. Na dit serieuze programma stond er een luchtiger onderdeel op het programma, amateur-krijgers verbeelden een steekspel uit de Middeleeuwen, onder het toeziende oog van het standbeeld van Groothertog Vytautas.
Op maandag werd de hoofdmoot van het programma gevormd door een training in onderhandelen, door Hinke Pietersma (een specialist in het trainen van diplomaten), deze training mondde uit in een simulatiespel en werd erg goed ontvangen. Na het eten was er tijd om te zwemmen of even te ontspannen in de sauna en het bubbelbad vlakbij.
Op dinsdag bezochten we het Litouwse Parlement, ook hier deden we veel op van de Litouwse geschiedenis. We hoorden bijvoorbeeld hoe de burgers het parlement hadden verdedigd tegen het Rode Leger dat het weer onder Russische controle wilde brengen. Ook kwamen we oude bekenden als Jaap de Hoop Scheffer en Jeltje van Nieuwenhoven tegen, weliswaar op portretten, zij waren ons namelijk voor geweest.
De dinsdagavond en woensdag verbleven we nog in Vilnius, wat ons de tijd bood om het geografisch middelpunt van Europa te bezoeken en na te denken over de toekomst van de ECPYN. Er zijn diverse plannen voor meer ECPYN-activiteiten en intensivering van de contacten. Mocht je zelf geïnteresseerd zijn in de ECPYN en de internationale contacten van PerspectieF, dan vind je meer informatie op www.ecpyn.org .

Jonathan van Tongeren is actief lid van PerspectieF en hoofd van het secretariaat van de ECPYN

« Terug

Reacties op 'Geslaagde Summer School in Litouwen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari