Nieuws Roemenië en Turkije

woensdag 25 januari 2006 16:32

Regio: Balkan en Voor-Azië
Land: Roemenië en Turkije
Onderwerp: Vogelgriep
 
Korte samenvatting:
Begin oktober zijn er in beide landen gevallen van het vogelgriepvirus ontdekt. In Roemenië zijn er in de Donau-delta drie eenden en trekvogels met dit virus bespeurt. Naar aanleiding hiervan werden er tweehonderd eenden gedood. De verspreiding van eieren en andere pluimvee producten is stilgelegd.
In West-Turkije zijn er op een pluimveebedrijf 1700 kalkoenen aan de vogelgriep gestorven. De getroffen regio’s worden onder quarantaine gesteld.
Het virus is afkomstig uit de Aziatische landen zoals China waar in 2003 de eerste verschijnselen waren geconstateerd. Het virus wordt ook wel aangeduid als H5N1-virus en levert gevaar op voor dier èn mens, omdat het besmettelijk is. In Azië zijn er al meer dan 120 mensen besmet van wie er zestig aan dit verschijnsel gestorven. Het is nu ‘overgewaaid’ naar het Westen. 
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
- In Rusland is het vogelgriepvirus ook geconstateerd.
- China , Mongolië en Indonesië blijven steeds nieuwe gevallen ontdekken.
- De EU beperkt invoer van gevogelte van buiten de EU. Importregeling omtrent vogels was tot voor kort een nationale aangelegenheid, maar nu een gezamenlijke Europese zaak. Het verbod is beperkt tot commerciële import. Dus particulieren mogen nog wel maximaal vijf vogels importeren, om smokkel te voorkomen.  
- Verschillende Europese lidstaten hebben een ophokplicht voor pluimvee ingesteld.
- Verschillende wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen voor een grieppandemie (of te wel een immense wereldwijde griepepidemie). Epidemiologen vrezen voor een mutatie van deze ziekte zodat het virus overdraagbaar wordt van mens op mens.
 
Bronnen:
Nederlands Dagblad: 10-10-2005 en 11-10-2005
Spits: 17-10-2005
Trouw: 26-10-2005

« Terug

Reacties op 'Nieuws Roemenië en Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari