Nieuws Macedonië

woensdag 25 januari 2006 16:31

Regio: Balkan
Land: Macedonië
Onderwerp: kandidaat-lidstaat Europese Unie
 
Korte samenvatting:
Gedurende de EU-top halverwege december 2005 werd de aanvraag van EU-lidmaatschap van Macedonië besproken. De uitkomst van deze besprekingen was dat Macedonië nu officieel als kandidaat-lidstaat wordt beschouwd. De startdatum van de toetredingsonderhandelingen is echter nog niet bekendgemaakt. Dit is afhankelijk van de snelheid en bekwaamheid van Macedonië om de lidmaatschapscriteria van de EU  te implementeren. Er moeten nog veel hervormingen doorgevoerd worden op het gebied van bestuur, economie en bestrijding van corruptie. De verkiezingen die dit jaar zullen plaatsvinden zullen relevante graadmeter zijn over de vorderingen van de democratisering in het land.
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
Frankrijk en Nederland waren tegen de toezegging aan Macedonië van de status als kandidaat-lidstaat, omdat zij eerst een discussie willen of de EU nog wel verder moet uitbreiden. Hun bezwaren zijn gefundeerd op de luide ‘Nee’ van  de Nederlandse en Franse kiezers die zij lieten horen bij het referendum van de Europese Grondwet. 
Griekenland was tevens tegen het verlenen van de kandidaat-lidstaatstatus aan Macedonië. Het heeft namelijk een gelijknamige provincie en vindt daarom dat Macedonië zijn naam moet veranderen in ‘Voormalige Joegoslavië-Republiek Macedonië (FYROM).  Engeland was voorstander. Het is van mening dat de visie van de EU een visie is van een ‘verenigd Europa’.
Ook Duitsland was positief gestemd over de toezeggingen aan Macedonië. Deze toekenning en de hervormingen die hiermee gepaard gaan stimuleren namelijk de stabiliteit in de Balkanregio.
De VS staat tevens positief tegenover deze beslissing van de EU, omdat dit bevorderlijk en een stimulans is voor de hele Balkanregio om veranderingen door te voeren die de stabiliteit zullen vergroten. Daarnaast zien de VS Macedonië als een serieuze NAVO-kandidaatlid.
De International Crisis Group heeft in een recent rapport aangegeven dat er nog veel hervormingen op justitieel en politieel gebied doorgevoerd moeten worden om tot een stabiele democratie gerekend te worden. Als deze gebieden volgens democratische beginselen functioneren, schept het een democratisch en eerlijk rechtsklimaat voor goed overheidshandelen en vertrouwen van de burgers in de overheid. 
 
Bronnen:
South Eastern Europe Times http://www.setimes.com/ 
NRC Handelsblad 16-12-2005
Trouw 16-12-2005
International Crisis Group: Rapport januari 2006 ‘Macedonia: wobbling toward Europe’
 

« Terug

Reacties op 'Nieuws Macedonië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari