Nieuws Turkije

woensdag 25 januari 2006 16:33

Regio: Klein-Azië
Land: Turkije
Onderwerp: Vogelgriep 2
 
Korte Samenvatting:
In de periode december 2005 en januari 2006 zijn er binnen één gezin in het oostelijk gedeelte van Turkije twee kinderen overleden door een besmetting van het vogelgriepvirus H5N1, of ook wel aviaire influenza genoemd. Verder is er in de provincie Agri een uitbraak van de vogelgriep geconstateerd en zijn verschillende personen, de Wereld Handels Organisatie (WHO) schat het aantal personen op 15, geïnfecteerd met het desbetreffende virus. Er wordt echter traag gereageerd op de rapportages van de uitbraak. Dit heeft tot gevolg dat de epidemie zich steeds verder kan verspreiden. Nu is dan uiteindelijk een team van experts gestart, waaronder een aantal specialisten van de WHO, die een grootschalig onderzoek zijn begonnen in samenwerking met de Turkse Minister van Gezondheidszaken. Volgens het WHO zijn de geïnfecteerde mensen besmet geraakt doordat zij in aanraking zijn geweest met ziek gevogelte.
Wanneer het griepvirus ontdekt wordt bij gevogelte, heeft men de opdracht vanuit het Ministerie van Landbouw, om de dieren te doden. Voor de Turken, die het houden van gevogelte als inkomstenbron hebben of voor wie het een deel van het dagelijks levensonderhoud is, is dit een bevel met rampzalige gevolgen voor hun levensomstandigheden.
 
Onderwerpen en/of regio’s die met dit nieuws in verband staan:
Wereld Gezondheids Organisatie: werkt aan goede informatievoorziening om verspreiding te voorkomen en paniek tegen te gaan.
De Voesel en Lanbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): waarschuwt voor verdere verspreiding. Elk land moet zich inzetten naar noodzakelijkheid voor een nationale strategie om zich te beschermen tegen deze griepepidemie. Hoe eerder de griep ontdekt wordt, hoe beter het aangepakt kan worden.
Nederland: heeft importverbod ingesteld op siervogel, pluimvee uit de landen met besmettingsgevaar. Daarnaast allerlei reinigings-en ontsmettingsmaatregelen genomen.
De reisbranche: ondervind hinder van deze ziekte. Turkije is  minder populair als reisbestemming.
 
 
Bronnen:
International Herald Tribune: 9 januari en 10 januari 2006
De Volkskrant: 7 en 8 januari 2006
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: http://www9.minlnv.nl%20/servlet/page?_pageid=78&_dad=portal30&_schema=PORTAL30
 
 

« Terug

Reacties op 'Nieuws Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari