It’s the energy, stupid!

maandag 30 januari 2006 20:01

 door Jonathan van Tongeren
 
It’s the energy, stupid!
Aan het begin van dit jaar hebben we allemaal kunnen zien hoe groot de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied wel niet is. Oekraïne wilde de nieuwe gasprijs niet betalen, dus ging de gaskraan een beetje dicht. Vervolgens was er in Midden-Europa te weinig gas. Hadden de Oekraïners toch gas afgetapt of hadden de Russen te weinig gas op het net gezet om de Oekraïners verdacht te maken? Wie het weet mag het zeggen. De Oekraïners die het laatste zeiden, vonden enige tijd later echter de Georgiërs in hun kamp. Toen een belangrijke gasleiding van Rusland naar Georgië (en Armenië) werd opgeblazen, liet de Georgische regering prompt weten dat ze niet geloofde dat opstandige Tsjetsjenen de aanslag hadden gepleegd, maar dat Gazprom er wel achter zou zitten. Toen Saakasjvili en de zijnen lieten weten dat ze met Azerbaidzjan en Iran over gasleveranties gingen praten, kon de gasleiding gelukkig heel snel weer gerepareerd worden.
Hetzelfde Iran dat recht meent te hebben op het verrijken van uranium en steeds meer onder internationale druk komt te staan in verband met zijn nucleaire programma, nu ook van Rusland. Iran zou wel uranium voor energievoorziening kunnen maken, maar alleen met Rusland samen en op Russisch grondgebied.
 
Zo tekent zich een rode draad af. Iran is afhankelijk van Rusland voor zijn kernenergie, de Georgische gasleidingen zullen worden geprivatiseerd en worden verkocht aan het Russische Gazprom, waarin de Russische regering een groot aandeel heeft. Oekraïne zoekt toenadering tot de Europese Unie, maar wordt door zijn economische afhankelijkheid van Rusland en het  ‘Russische’ deel van Oekraïne, qua energie en anderszins, tot een speelbal van Rusland en de EU. Zo blijft alles bij het oude, er is niets nieuws onder de zon. Rusland lijkt terug te zijn van nooit weg geweest.
 
Eurocommisaris Neelie Kroes heeft laten weten dat de Europese Unie na Roemenië en Bulgarije niet verder uitgebreid kan worden, zonder de grondwet alsnog aan te nemen. Is dat een constatering of retoriek? Het ziet er naar uit dat Roemenië en Bulgarije wel toe kunnen treden. Het CDA in de tweede kamer zal uit electorale overwegingen nog tegen Roemenië stemmen, er is immers toch een meerderheid. Het ziet er hoe dan ook niet naar uit dat Oekraïne zelfs op termijn zal kunnen toetreden tot de Europese Unie. Misschien is dat ook voor hun eigen bestwil. Voor toetreding tot de Europese Unie was de publieke opinie in de landen in Midden-Europa die als laatste zijn toegetreden immers overwegend positief, inmiddels zien we wel een ander beeld* en dat is wellicht ook niet verwonderlijk.
De uitspraak van Kroes komt echter in een ander licht te staan nu het rapport van Duff en Voggenhuber in het Europees Parlement is aangenomen; de grondwet zou in 2009 alsnog aangenomen moeten worden. Zo’n plan hadden ze zelfs in het Kremlin niet kunnen verzinnen!
 
        
Bronnen:- "Das ist ein Weckruf“, Der Spiegel 2/2006 34-37
- “Der dritte Weg”, Der Spiegel 4/2006 22-25.
- "Schneewittchens heißes Herz“, Der Spiegel 4/2006 86-87.
http://www.europarl.eu.int / Persverslag zitting 16 - 19 januari 2006 (Straatsburg).

 


* Saillant is de machtsovername in Polen door eurokritische krachten en de winst voor eurokritische en eurosceptische partijen uit Polen en Tsjechië bij de Europarlementsverkiezingen en dan gaat het niet alleen om non-inscrits, maar om partijen in de EPP-ED, GUE-NGL, Ind/Dem en UEN-groepen.

« Terug

Reacties op 'It’s the energy, stupid!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari