PerspectieF brengt een bezoek aan de Vluchtkerk, kom je ook?

vluchtkerkwoensdag 06 februari 2013 15:44

Eind oktober kwamen de eerste nieuwsberichten in de media: uitgeprocedeerde asielzoekers konden geen kant op en werden opgevangen in de Vluchtkerk in Amsterdam, waar zij wachten, demonstreren en hopen... De meningen over deze asielzoekers zijn verdeeld, zowel onder de burgers in het land, als in de politiek. Enerzijds wordt gedacht dat het goed is dat gelukszoekers teruggestuurd worden, anderzijds moeten we meeleven met de gevluchte of vervolgde medemens. Maar wat vindt PerspectieF? Hoe moeten wij als christenen met deze mensen omgaan? Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met de asielzoekers in de Amsterdamse Vluchtkerk?

Het asielzoekersbeleid blijft een lastig punt, want wanneer doet men nu aan iedereen recht? Iemand zomaar het land uitzetten terwijl dit volgens hen niet kan is verschrikkelijk moeilijk, maar iemand in het land houden terwijl het Nederlands rechtssysteem gebiedt de asielzoeker uit te zetten, doet geen recht aan dat rechtssysteem. Dit leidt tot ondermijning van het Nederlands recht. Illegaal in een land zijn is eigenlijk geen optie en er zijn regelingen die ervoor zorgen dat terechte asielzoekers daadwerkelijk legaal in Nederland kunnen blijven. Ook in het belang van de asielzoekers is het niet goed om hen valse hoop te geven door met ze door te procederen. Doet de rechter een uitspraak die gegrond is, dan zullen de mensen toch echt moeten terugkeren. Zo zit ons rechtssysteem nu eenmaal in elkaar. Maar wat doe je met de gevallen die écht niet terug kunnen maar wel uitgeprocedeerd zijn? Denk bijvoorbeeld aan onze eigen broers en zussen die op de vlucht moesten vanwege hun bekering tot het christendom en terug zullen moeten keren naar een land waarin zij verbannen zullen worden door hun familie en vervolgd tot ze vermoord zijn. Als de Nederlandse regering dit land verder niet erkent als een oorlogsgebied, is het voor deze medechristenen moeilijk aan te tonen waarom zij echt niet terug kunnen.

Het is belangrijk dat wij vanuit onze christelijke overtuiging en op bijbelse grondslag goed omgaan met onze medemens en vreemdeling. Dat betekent dat wij hen niet zomaar op straat in tenten laten leven en daarom is PerspectieF blij met de Vluchtkerk als voorlopige oplossing. Christenen – en eigenlijk iedereen – heeft een zorgplicht jegens mensen in nood. Zeker bij de asielzoekers die in het thuisland vervolgd worden om ras, religie of geaardheid. Zulke mensen mag je niet laten stikken!

PerspectieF juigt schitterende burgerinitatieven als de Vluchtkerk dan ook van harte toe. Waar de overheid door bezuinigingen in deze tijd vaak een stap terug moet doen, daar moeten burgers een stap naar voren doen. Het minste dat we dan als broeders en zusters van elkaar kunnen doen is blijven bidden voor deze asielzoekers.

Dit stuk is geschreven door Annemarie van der Spoel van de werkgroep Democratie, Bestuur en Burgerschap.

Met PerspectieF willen we op vrijdag 15 februari (10 uur tot 11:30 uur) een bezoek brengen aan de vluchtkerk in Amsterdam om daar de asielzoekers te kunnen ontmoeten. Om onze betrokkenheid te tonen zou het mooi zijn als we met een grote groep daar heen gaan. Alle PerspectieF-leden zijn daarom van harte uitgenodigd om mee te gaan. Laat even weten of je meegaat: reint@perspectief.nu

« Terug

Reacties op 'PerspectieF brengt een bezoek aan de Vluchtkerk, kom je ook?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari