‘Wij willen ook geen abortussen’

zwanger_125zaterdag 30 maart 2013 15:42

De werkgroep ‘Gezondheid’ is op werkbezoek geweest in de abortus kliniek Stimezo (Stichting medisch verantwoorde zwangerschaponderbreking ) in Zwolle. Gastvrij ontvangen hebben wij ons socratisch opgesteld door oor te hebben voor het verhaal van deze kliniek. Dit werd verwoord door directrice van de kliniek. De werkgroep Gezondheid is al langer met het thema abortus bezig.

De Stimezo kliniek bestaat al sinds mei 1971. De kliniek heeft een vergunning in het 1e trimester1. Deze vergunning heeft te maken met de techniek waarmee het curettement (ongeboren kind) wordt weggenomen. In dit trimester is ontbrekende kennis over anticonceptie verantwoordelijk voor 80% van de abortussen.

De keuze van de vrouw is een spannend onderwerp. ‘Die keuze is maar beperkt’, aldus de directrice. Vooral bij tieners met boze ouders en de hele heftige gevallen van prostitutie gaan ze er vanuit dat de vrouw veel dwang ervaart. Op het één op één gesprek na, is Stimezo machteloos. Ook op andere punten lijken er hiaten in het systeem, ondermeer in de nazorg en in de beperkte preventie, zoals genoemd de hoofdreden tot abortus. Opvallend vonden wij de uitspraak van de directrice: ‘Elke abortus is er één te veel’.

Voor ons was het een goede les in luisteren. Als je als PerspectieF een hele sterke mening aanhangt is het belangrijk om te kunnen luisteren naar wat de ander vertelt. Wij hebben dit gedaan en gaan hier zeker mee verder.

Op de planning staan nu nog: een bezoek aan Schreeuw om leven en mogelijk een bezoek aan Siriz.

1) Een eerste trimester gaat om de periode tot en met de 12 week van de zwangerschap. Het tweede trimester loopt door tot de tweeëntwintigste week. De klinieken in Nederland doen geen abortussen na het tweede trimester. Dit gebeurt enkel in enkele ziekenhuizen. Het derde trimester is tot de vierentwintigste week.

« Terug

Reacties op '‘Wij willen ook geen abortussen’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari