PerspectieF aanwezig bij algemeen overleg Bangladesh

IMG_7604vrijdag 20 september 2013 16:42

Afgelopen 24 mei startte PerspectieF samen met Schone Kleren Campagne (SKC) een ansichtkaarten-actie om de consument een stem te geven in de roep om verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie van Bangladesh, nadat bij een fabrieksramp meer dan 1100 personen omkwamen. Gisteren was PerspectieF in de Tweede Kamer bij het algemeen overleg.

De kledingbranche lijkt nog steeds onverschillig

Simon Fritschy en Gerrianne Pennings van de PerspectieF-projectgroep Eerlijke Kleding hebben gisteren dit algemeen commissie-overleg in de Tweede Kamer bijgewoond. Centraal stonden de onderwerpen 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO) en de gevolgen van de ramp op Rana Plaza in Bangladesh in april 2013. Een van de besproken was het schrijnende feit dat nog steeds veel bedrijven het Veiligheidsakkoord van SKC niet hebben ondertekend. Veel bedrijven zien blijkbaar nog steeds niet in dat zij een grote verantwoordelijkheid hebben wat betreft de veiligheid van arbeiders in het buitenland. Naar aanleiding van het overleg van gisteren gaat er eindelijk een voorstel komen voor een convenant waarin bedrijven, overheden en ngo’s bindende afspraken maken over verbetering in de kledingindustrie. De strijd voor eerlijke kleding is in ieder geval nog steeds volop aan de gang.

De rol van de consument

Zoals PerspectieF en SKC maanden geleden al de rol van de consument benadrukten, noemde ook minister Ploumen de macht die de 'gewone' man zou moeten uitoefenen op de branche. Consumenten moeten zich bewust zijn van de plek waar de kleding die zij dragen is gemaakt en moeten zich daarbij bedenken dat juist zij eisen kunnen stellen aan kledingwinkels voor het verkopen van eerlijke kleding. Er moet door bedrijven ook antwoord gegeven op de vraag hoe consumenten aan de juiste informatie over de herkomst van kleding komen.

De strijd gaat door

PerspectieF blijft zich inzetten voor eerlijke kleding. Arbeiders in andere landen zouden geen gevaar moeten lopen vanwege de kleding die men in het westen draagt en ze zouden een leefbaar loon moeten krijgen voor het werk dat ze verrichten. Veel van de bedrijven hebben nog steeds niet helemaal door dat zij een groot deel van de verantwoordelijkheid op zich zouden moeten nemen en verbetering te garanderen, maar PerspectieF zal zich de komende tijd blijven inzetten om ervoor te zorgen dat consumenten ze dit aan het verstand brengen.

Lees hier het artikel dat naar aanleiding van ons bezoek verscheen in het Reformatorisch Dagblad: http://www.refdag.nl/opinie/laat_kledingkoper_zich_uitspreken_over_fabrieksveiligheid_1_770917.

Stuur hier een kaartje naar kledingbedrijven om je stem te laten horen: http://www.perspectief.nu/nl/kaartje.

Wil jij ook meedoen met deze projectgroep? Geef je op via https://www.perspectief.nu/nl/actiefworden.


« Terug

Reacties op 'PerspectieF aanwezig bij algemeen overleg Bangladesh'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari