PerspectieF voor Eerlijke Kleding! SKC, DWARS en PerspectieF roepen grove onderbetaling een halt toe

IMG_7604woensdag 23 oktober 2013 10:26

In Utrecht en Amsterdam gaan Schone Kleren Campagne (SKC), DWARS en PerspectieF vandaag de straat op. Adverterend met de arbeidsomstandigheden zoals die gelden in de fabrieken proberen zij mensen te ronselen voor een baan in de kledingindustrie en roepen zij mensen op een petitie voor leefbaar loon te tekenen.

Mirjam van Heugten, coördinator SKC: 'Kledingarbeidsters hebben vaak geen andere keus dan de onveilige fabrieken binnen te gaan. Als zij werk weigeren krijgen zij niet uitbetaald en dat kunnen ze zich niet permitteren. Wij roepen daarom de grote kledingmerken op om te zorgen voor de uitbetaling van een leefbaar loon. Iets wat wij hier, gezien de reacties op straat, heel normaal vinden.' 

In Azië wordt ruim 60% van de wereldwijde kleding geproduceerd. Meer dan 15 miljoen mensen zijn in deze regio werkzaam in de kledingindustrie. Maar, zoals de Leefbaar Loon Heel Gewoon campagne benadrukt, worden de arbeidsters systematisch ernstig onderbetaald. In Bangladesh, waar zo’n 4 miljoen mensen in de kledingindustrie werken, waarvan het merendeel vrouw, is het minimumloon momenteel een magere €28,60 (3,000 taka) per maand.

Volgens Schone Kleren Campagne’s Aziatische partner Asia Floor Wage Alliance komt een leefbaar loon neer op €259,80 (25,369 taka) per maand. Dit is 89% meer dan wat de kledingarbeiders nu verdienen. Voor veel arbeidsters betekent dit tekort aan leefbaar loon dat zij lange dagen maken om overuren of bonussen uitbetaald te krijgen. Vaak nemen ze hier onveilige werkomstandigheden en slechte gezondheid bij op de koop toe. 

Om de uitbuiting binnen de kledingindustrie een halt toe te roepen promoot de Europese Schone Kleren Campagne deze week door heel Europa een leefbaar loon-petitie voor consumenten. Er zullen acties plaatsvinden op persconferenties, via social media (#livingwage), met straatacties. Het doel: invoering van een leefbaar loon voor kledingarbeidsters.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF voor Eerlijke Kleding! SKC, DWARS en PerspectieF roepen grove onderbetaling een halt toe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari