ChristenUnie en PerspectieF komen met het Starterscontract

NewsLarge_Starters_1dinsdag 19 november 2013 11:39

'Jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, moeten gemakkelijker een onderkomen kunnen vinden', schrijft Nu.nl. Veel jongeren kunnen na hun studie geen nieuwe woonruimte vinden. Sociale huurwoningen kennen lange wachtlijsten en kopen is vaak veel te duur. In veel gevallen moeten jongeren dus terug naar hun ouders of blijven ze in hun studentenkamer wonen en beide zijn onwenselijk. Daarom stellen PerspectieF en de ChristenUnie het 'starterscontract' voor.

Het starterscontract is een tijdelijk huurcontract die starters allerlei kansen biedt. Schouten: “Starters hebben doorgaans na 5 jaar een hoger inkomen. Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning. Met het starterscontract krijgen starters de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning. Zo wordt de doorstroming bevorderd. Zowel studentenkamers als starterswoningen komen sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en starters.”

Een aantal maanden geleden vatte toenmalig vice-voorzitter Matthijs de Snoo van PerspectieF het plan op om met de Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie dit plan te ontwikkelen. Er wordt in Amsterdam al met starterscontract geëxperimenteerd en daar wordt positief gereageerd op het idee. Schouten: “Samen met onze jongerenorganisatie PerspectieF werk ik daarom aan een initiatiefwetsvoorstel om het starterscontract overal in Nederland mogelijk te maken." Het lijkt op het al langer bestaande campuscontract, dat voor studenten bestaat. Om doorstroming te bevorderen moeten studenten na het afronden van hun studie hun kamer verlaten, een principe dat door het starterscontract ook voor starters mogelijk wordt gemaakt. 

Uiteindelijk moet het idee uitmonden in een wetsvoorstel, maar op dit moment moeten veel details van het plan nog worden ingevuld. Er wordt gedacht aan een contractduur van vijf jaar en aan een leeftijdsgrens van 27. De komende tijd gaan PerspectieF en de ChristenUnie in gesprek met verschillende partijen om de details in te vullen. Schouten: “Ik verwacht dat er veel draagvlak zal zijn. Ik hoop mijn voorstel komend jaar in te dienen."

Zie http://www.perspectief.nu/nl/startershuisvesting voor meer informatie.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en PerspectieF komen met het Starterscontract'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari