Impressie Pensioenlab ‘the pitch’

geld_eurodinsdag 19 februari 2013 18:26

Wie zegt dat jongeren zich niet interesseren voor pensioenen had woensdag in Zeist moeten zijn. 60 jongeren presenteerden daar hun ideeën over het pensioenstelsel in Nederland. Ideeën die onder andere gingen over het bestuur van de fondsen, de manier van communiceren, solidariteit in het stelsel, hoe je pensioen opbouwt en hoeveel keuzevrijheid er in het systeem moet zijn.

De afgelopen maanden is er in de diverse teams gediscussieerd over de verschillende mogelijkheden en uiteindelijk is er een verhaal gekomen waar de meeste jongeren zich in kunnen vinden. Ik was hier ook bij om, samen met anderen, het advies van het team keuzevrijheid te presenteren. De belangrijkste conclusie van de avond? Jongeren willen samen met de andere deelnemers gaan voor een eerlijk pensioenstelsel.
Voorstellen die werden gedaan waren onder andere het vergroten van het aandeel duurzame beleggingen, communicatie zonder technisch vakjargon, maar ook het besturen van de fondsen volgens een coöperatie model. Dit laatste roept bij ons wel wat vragen op. PerspectieF vreest met een omslag naar een coöperatiemodel dat de werkgevers verder naar de achtergrond verdwijnen, maar vooral dat expertise verloren gaat. Pensioenfondsen zorgen voor de oudedagsvoorziening van ons als jongeren en daarom willen wij dat het bestuur dan ook de expertise heeft om dit goed te doen.

Bij de discussie over keuzevrijheid was een belangrijk onderwerp hoe je risico’s wilt opvangen. Wat doe je als rendementen op beleggingen tegenvallen? Hoe ga je om met het overlijden of arbeidsongeschikt raken van de kostwinner? PerspectieF is van mening dat dit het soort risico’s is om samen te dragen en niet over te laten aan het individu. Niet alleen gaan voor je eigen pensioen, maar oog hebben voor de mensen om je heen. Dit tegenover de Jonge Democraten die iedereen aan hun lot over willen laten door een individueel stelsel in te voeren. Door een individueel stelsel moeten risico’s verzekerd worden in plaats van betaald uit de collectieve pot. En bij een verzekering zit er altijd weer een partij tussen die ook kosten moet dekken en winst wil maken.

Belangrijk blijft dat binnen het pensioenstelsel er keuzevrijheid moet zijn. Vrijwillig meer inleggen en vroeger of later met pensioen gaan moet voor iedereen mogelijk zijn en niet alleen voor diegene waar het pensioenfonds dit toevallig toestaat. Als PerspectieF vinden wij dan ook dat de belastingvrije voet voor pensioeninleg op 2,25% moet blijven. Geef werknemers de mogelijkheid om een eventueel pensioengat op te vullen. Verder moet elke werknemer in Nederland kunnen kiezen wanneer hij of zij met pensioen wil gaan. Regelingen van pensioenfondsen moeten hierop worden aangepast. Bijvoorbeeld door een lager pensioen als je eerder stopt met werken en een hoger pensioen als je langer doorgaat met werken.

Vind jij het leuk om mee te denken over arbeid en sociale zaken, of heb je een onderwerp dat je bezig houdt? Laat het weten via asz@perspectief.nu!

« Terug

Reacties op 'Impressie Pensioenlab ‘the pitch’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari