Jongeren dreigen dakloos te worden

jongerenhuisvestingmaandag 11 maart 2013 16:58

Op dit moment is het voor jongeren lastig in Nederland woonruimte te vinden. Dit ligt met name aan inkomensproblematiek, lange wachttijden en weinig politieke ondersteuning. Meer politieke aandacht én daadkracht is nodig om jongeren niet te remmen op de woningmarkt en zo de gehele doorstroming te blokkeren. Daarom starten het PerspectieF, CDJA en de Jonge Democraten vandaag een online-petitie op www.opmezelfwonen.nl.

Jongeren die hun huis willen verlaten – zowel studentenwoning als ouderlijk huis – hebben vanwege de verslechterde positie op de arbeidsmarkt en problemen met meettijden geen uitzicht op een woning. Banken nemen niet meer het risico om torenhoge hypotheken uit te lenen aan jongeren met een onzekere (baan)toekomst. Politieke wil, zowel landelijk, regionaal en lokaal, lijkt onvoldoende aanwezig om dit probleem op te lossen. In dit land vol leegstand en politieke nota’s moet er aandacht komen voor de jongeren die dakloos dreigen te worden. Matthijs de Snoo, vicevoorzitter van PerspectieF: “Veel jongeren kunnen na hun studie geen kant op. Door een campuscontract moeten ze hun kamer verlaten en kunnen zij alleen maar terug naar hun ouders. Er is geen woonruimte voor hen beschikbaar terwijl kantoren makkelijk voor hen kunnen worden omgebouwd.”

Daarom roepen de jongeren van PerspectieF, CDJA en Jonge Democraten de politiek op tot:

1) Het bouwkundig aanpassen van huidige leegstaande panden (kantoren, ruimte boven winkelpanden, antikraak- en gezinswoningen) om zo voor de korte en de (midden-)lange termijn leegstand tegen te gaan en ruimte te creëren voor jongeren.

2) Vanuit gemeenten moet er een integrale visie komen op de jongerenhuisvesting, waarbij ruimtelijke ordening, onroerend goed en zeker ook een intergenerationele solidaire visie wordt meegenomen. Hiertoe sluit het projectministerie Wonen & Rijksdienst een convenant met gemeenten en betrokken partijen.

3) Het geclausuleerd verkopen van grond aan projectontwikkelaars speciaal gericht op jongeren, net zoals bij sociale huurwoningen. Hiermee verkoopt een gemeente tegen een aantrekkelijk tarief grond voor woningbouw voor jongeren met als voorwaarde een gedrukte huurprijs voor jonge huurders. Daarnaast dienen er voor jongeren woningen te worden gelabeld.

4) Het mogelijk maken dat mensen die willen verhuizen, maar het huis niet verkocht krijgen, hun woning langer dan twee jaar in de tijdelijke verhuur mogen zetten. Dit is aantrekkelijk voor zowel jong als oud.

5) Het bouwen van levensloopbestendige woningen. Deze zijn geschikt voor kleine huishoudens en kunnen makkelijk aangepast worden aan de wensen die bij bepaalde leeftijden horen. Het bouwen van deze levensloopbestendige woningen toont intergenerationele solidariteit.

6) Het projectministerie Wonen & Rijksdienst sluit een convenant met gemeenten en betrokken partijen om de jongerenhuisvesting landelijk te monitoren en daar waar nodig aanbevelingen te formuleren. Dit in nauw contact met sociale partners en jongerenorganisaties.

Doe mee, ga voor jongerenhuisvesting met oog voor de toekomst en teken de petitie op www.opmezelfwonen.nl.

« Terug

Reacties op 'Jongeren dreigen dakloos te worden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari