Conflicterende Rechten?!

wyazaterdag 31 januari 2009 14:36

Van 4 tot 7 december namen Martin Spelt, Stefanie Schuddebeurs en Jonathan van Tongeren, vanuit de Commissie Internationaal, deel aan een zogeheten ‘advocacy training’ in Brussel. Dit was op uitnodiging van de World Youth Alliance, een organisatie met als doel jongeren bijeen te brengen en te laten nadenken over de menselijke waardigheid. Een verslag van Stefanie Schuddebeurs.

Onderwerp van de training was het conflict dat kan ontstaan tussen verschillende rechten, in dit geval het recht om niet gediscrimineerd te worden en het recht op vrijheid van geweten.

World Youth Alliance heeft een groot aantal leden over de hele wereld , en richt zich op de volgende aspecten:

  • Het promoten en verdedigen van de waarde en waardigheid van elke mens, die hem en haar is gegeven en die te allen tijde dient te worden beschermd;
  • Het bijeenbrengen en trainen van jongeren om een verschil te maken in hun eigen samenleving en op internationaal niveau;
  • Om solidariteit en begrip tussen jongeren van ‘ontwikkelde’ en ‘ontwikkelings’landen te versterken.

Misschien komt dit nog wat beetje abstract over, maar in dat geval dagen we je uit vooral even naar www.wya.net te surfen en dan eens een kijkje te nemen bij de interessante en toffe activiteiten die WYA organiseert op het gebied van cultuur, lobby en training. Zeker de moeite waard is ook de Charter (of Verklaring), waarin dé principes waar WYA voor staat even duidelijk (en kort) worden uitgelegd. En het bijzondere is: jouw stem telt! Als jij achter deze principes staat, kun je deze Charter ondertekenen, wat betekent dat WYA ook jou vertegenwoordigt op deze punten in de VN en de EU!

Ruziënde Rechten?!

Even terug naar onze training. Daarin hebben we ons beziggehouden met een voorstel voor een EU-richtlijn met betrekking tot gelijke behandeling van elke persoon, ongeacht godsdienst en overtuiging, leeftijd, seksuele oriëntatie of handicap. In deze richtlijn wordt vastgesteld wat de Europese lidstaten moeten doen om zulke gelijke behandeling te garanderen en discriminatie tegen te gaan. De vraag is alleen: wat is discriminatie? En: is discriminatie altijd ‘fout’? Discriminatie op z’n simpelst, betekent dat je onderscheid maakt tussen dingen, op basis van bepaalde criteria. Dat doen we eigenlijk allemaal en vaak is dat maar goed ook! Stel je voor dat je totaal niet zo ‘discrimineren’ op met wie je gaat trouwen. ... Discriminatie is dus soms een logische afweging. Tijdens het lezen van de Richtlijn voor de Europese Raad en discussie met parlementsleden werd wel duidelijk dat discriminatie niet zo eenduidig is, en dat rechten soms met elkaar in conflict kunnen komen. Zo staat in principe iedereen achter het recht op gelijke behandeling en achter het recht op vrijheid van geweten en godsdienst, maar wat als deze met elkaar in de knoop komen?! Een voorbeeldje hiervan zijn Britse adoptiebureaus met een basis in een bepaalde geloofsovertuiging. De vraag is of zij discrimineren als ze weigeren hun diensten te verlenen aan homoseksuele stellen, of dat zij dit mogen doen vanuit hun recht op vrijheid van godsdienst en geweten? Deze en andere voorbeelden laten zien dat het wellicht mogelijk is om een onderscheid te maken tussen discriminatie op bepaalde criteria die niet geoorloofd is, en discriminatie met als doel om een visie en missie van een religieuze organisatie te kunnen waarborgen. Vooralsnog heeft de Richtlijn geen speciale maatregelen genomen om in specifieke gevallen het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst te beschermen. In onze training hebben we hard gewerkt aan een voorstel voor verandering van de Richtlijn, zodat het recht op gelijke behandeling én het recht op vrijheid van geweten en godsdienst echt tot hun ‘recht’ kunnen komen.

Met dit aangepaste voorstel gaan de mensen van de World Youth Alliance vervolgens weer in gesprek met verschillende betrokkenen, zoals leden van het Europees Parlement, met als doel dat het voorstel voor de anti-discriminatierichtlijn wordt aangepast.

« Terug

Reacties op 'Conflicterende Rechten?!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari