ChristenUnie-jongeren: “EU kom met maatregelen voor mensenrechten in Wit Rusland”

standaardwoensdag 25 maart 2009 15:02

PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, organiseert op woensdag 25 maart een demonstratie bij de ambassade Wit Rusland in Den Haag. Op deze dag is het ook onafhankelijkheidsdag in Wit Rusland. De dictatuur van Wit Rusland heeft deze dag verboden, maar de onderdrukte oppositie probeert deze dag toch te vieren. De demonstratie op onafhankelijkheidsdag wordt onder andere ondersteund door de Jonge Socialisten, de Jonge Democraten, FNV mondiaal, Jubilee Campain, Mission to Minsk, ICCO/Kerk in Actie en ‘Vier bomen voor Wit-Rusland’.

Tijdens de demonstratie zal aandacht worden gevraagd voor de slechte situatie rondom de mensenrechten in Belarus. PerspectieF-voorzitter IJmert Muilwijk: ,,Het regime daar pakt zomaar politieke tegenstanders op en maakt het onmogelijk om eigen idealen te hebben.'' De PerspectieF-jongeren kunnen op bijval van de ChristenUnie-fractierekenen. Esmé Wiegman, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie: ,,Wit Rusland doet net alsof ze meewerkt aan de eisen van de Europese Unie over vrijheid, maar in werkelijkheid worden de mensenrechten en godsdienstvrijheid nog net zo hard of zelfs erger geschonden. Dat moet niet geaccepteerd worden.'' PerspectieF en de ChristenUnie willen dat de Nederland bij de Europese Unie aandringt op hardere maatregelen tegen het autoritaire bewind in Wit Rusland. Zo dient dit tijdens het overleg van de Tweede Kamer over het Europees nabuurschapsbeleid op 2 april ook aan de orde te komen.

PerspectieF wil de oppositie van Wit Rusland in hun strijd steunen. De druk die de Europese Unie tot nu toe uitoefent op Wit Rusland werkt niet. Op verzoek van de Europese Unie bijvoorbeeld zijn er nu nauwelijks politieke gevangen, maar oppositieleden worden nu voor bizarre redenen als grof taalgebruik vastgezet. Jongeren met een andere mening worden verplicht het leger ingestuurd en daar bewust getreiterd. PerspectieF vindt dat dit niet langer door kan gaan. De versoepeling van de sancties door de EU tegen het regime blijken in de praktijk nauwelijks te werken.

Hierom organiseert PerspectieF samen met de andere organisaties op woensdag 25 maart om 11:00 uur bij de ambassade van Belarus op het Piet Heinplein in Den Haag een demonstratie voor vrijheid in Belarus.

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-jongeren: “EU kom met maatregelen voor mensenrechten in Wit Rusland”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari