’Kabinet, stop met treuzelen’

zaterdag 19 september 2009 22:20

DEN HAAG De jongerenafdelingen van de regeringspartijen vinden dat hun eigen partijen onnodig aan het treuzelen zijn. Het kabinet moet nú beslissen waar er de komende jaren bezuinigd wordt, anders splitst het jongeren een onbetaalbare rekening in de maag, stellen de Jonge Socialisten (JS), het CDJA en PerspectieF.
Een artikel uit Sp!ts.

De drie organisaties willen dat het kabinet naast het verhogen van de AOW-leeftijd onmiddellijk begint met het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrente en het hervormen van het ontslagrecht. Net als de meeste oppositiepartijen vinden de coalitiejongeren dat het kabinet genoeg kennis heeft om knopen te kunnen doorhakken. Dat het kabinet eerst ambtelijke werkgroepen wil laten uitzoeken waar er gesnoeid kan worden, vinden ze onzin. "Volgend jaar juni zijn het dezelfde heilige huisjes waar het kabinet over moet beslissen", zegt JS-voorzitter Mohammed Mohandis. "Het is allemaal uitstel van executie", zegt Eimert Muilwijk, voorzitter van PerspectieF. "We hebben onze volksvertegenwoordiging gekozen om keuzes te maken, laten ze dat ook doen." Lukt ze dat niet, dan moeten de regeringspartijen maar eerlijk zijn, vindt CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen. "Dan nu maar verkiezingen."

In de toezegging van premier Balkenende er volgend voorjaar duidelijkheid komt, hebben de jongeren geen vertrouwen. "We weten wat politieke beloften waard zijn. Voor je het weet, verhuizen moeilijke beslissingen van kabinet naar kabinet", zegt Muilwijk.

Met alle gevolgen voor toekomstige generaties van dien. Muilwijk: "Volgend jaar loopt de staatsschuld op naar €380 miljard, dat is geen kattenpis. De rente is momenteel al de grootste post op de begroting." Zonder grondige ingrepen erft de huidige generatie een draconisch schuld, stellen de drie. Belangrijke beslissingen moeten daarom meteen in de steigers worden gezet. "Met zoiets als de verhoging van de AOW-leeftijd hadden we al moeten beginnen. Als het straks wordt ingevoerd, gaat het gefaseerd. Dat is al niet snel genoeg. We kunnen niet wachten met dit soort maatregelen", zegt Van Velzen.

Snijden in onderwijs, een van de zaken waar het kabinet naar gaat kijken, zien de politieke jongerenclubs niet zitten. Muilwijk: "Die €5 studiefinanciering die we erop achteruit gaan, kan me niet schelen, die bijdrage kunnen we best leveren. Maar als er op de kenniseconomie bezuinigd wordt, gaan we door onze rug heen."

 

Bron: Sp!ts

« Terug

Reacties op '’Kabinet, stop met treuzelen’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari