Dwars & PerspectieF: Gelijkwaardigheid van generaties in de grondwet

grondrechtenwoensdag 18 februari 2009 21:45

De problemen voor toekomstige generaties als gevolg van onze keuzes vandaag zijn talloos. Neem bijvoorbeeld klimaatverandering. PerspectieF en DWARS, GroenLinks-jongeren roepen daarom samen op, echt aandacht te geven aan de toekomst, en de gelijkwaardigheid van generaties op te nemen in de grondwet.

Deze week werd het plan bij Goede Morgen Nederland gelanceerd waarop vervolgens actie gevoerd werd op de 9 maanden beurs in de Rai in Amsterdam. Daar werden buikdoeken uitgedeeld met de tekst “… wil ook grondrechten!”.

Waarom de grondwet? Onze grondwet heeft een groot informeel gezag. Eenieder in Nederland wordt verondersteld de grondwet te kennen, en de grondwet geldt als het op één na hoogste gezag in de rechtspraak. Van het plaatsen van de gelijkwaardigheid van generaties in de grondwet zal een krachtig signaal uitgaan. Niet alleen naar de politici van nu, maar ook naar de generatie van morgen.

België heeft reeds in deze kwestie het voortouw genomen, en de solidariteit tussen generaties in de grondwet opgenomen:  "Een duurzame ontwikkeling in haar sociale, economische en milieugebonden aspecten, rekening houdend met de solidariteit tussen de generaties." Het is dus mogelijk.

Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van zij die na ons komen. Wij roepen de huidige generatie en de Nederlandse overheid op om het Belgische voorbeeld te volgen, en hopen dat de nu ingestelde staatscommissie gebruikt wordt om daadwerkelijk een stap vooruit te zetten.

ChristenUnie Tweede Kamerlid Ed Anker gaf bij Goede Morgen Nederland aan het initiatief van PerspectieF en Dwars te ondersteunen. In de komende tijd wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn om de grondwet aan te passen.


In de media:

« Terug

Reacties op 'Dwars & PerspectieF: Gelijkwaardigheid van generaties in de grondwet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari