Kabinet blinkt uit in stellen van verkeerde prioriteiten

kabinetsprogrammamaandag 13 juli 2009 11:21

Gemotiveerde studenten die nog een tweede Bachelor of Master opleiding willen doen moeten dit vanaf nu volledig zelf betalen. Dat besloot de Tweede Kamer vlak voor het reces. Tegelijkertijd kwam er vorige week veel geld vrij om Nederland voor te bereiden op de komst van de Olympische spelen in 2028. Sport gaat voor onderwijs. Dit kabinet blinkt uit in het stellen van verkeerde prioriteiten. Dat stelt Wouter Kremer, vice voorzitter van PerspectieF, afgelopen maandag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad.

Voor veel studenten maakt het zelf betalen van een tweede Master of Bachelor verder studeren onbetaalbaar. De ambitie om meer te leren moeten deze studenten opgeven. Hiermee wordt een dubbele studie weer iets voor de elite. Er is in Nederland een lange strijd gestreden om goed onderwijs voor iedereen te garanderen, ongeacht je afkomst of de financiële positie van ouders. Plasterk breekt nu af wat zijn voorgangers met moeite opgebouwd hebben.

Het gat in de onderwijsambitie wordt opgevuld met een nieuw stokpaartje. Afgelopen vrijdag presenteerde staatssecretaris Bussemaker namelijk haar 13,5 miljoen euro kostende plan 'Uitblinken op alle niveaus en alle terreinen'. Dit plan is bedoeld om sport in te zetten als inspiratiebron voor de samenleving. Ook moet het bijdragen dat Nederland de Olympische spelen van 2028 binnen haalt. De inzet van het kabinet is om Nederland uit te laten blinken op het gebied van sport en niet op dat van onderwijs. Hiermee laat het kabinet zien dat sport meer prioriteit heeft dan de kenniseconomie, waar het coalitieakkoord vol mee staat. Meer prioriteit geven aan een eenmalig sportevenement toont aan dat het kabinet meer oog heeft voor prestigieus scoren op de korte termijn dan voor een solide kenniseconomie, ook in de toekomst.

Het zijn niet alleen de hoog opgeleiden die de klappen vangen van de verkeerde prioriteiten van het kabinet. Eerder deze maand schrapte het kabinet al de OV-jaarkaart voor minderjarige Mbo’ers. Dit is een forse inperking van de mobiliteit van jonge Mbo-studenten. Hierdoor krijgen ze niet de mogelijkheid om zich op hun eigen manier in de door hun zelf gekozen plaats zichzelf te ontwikkelen. Studeren blijft ook voor deze jongeren onnodig duur.

Erica Terpstra (NOC*NSF) liet bij de presentatie van de sportplannen trots weten dat de sport de leiding genomen om er voor te zorgen dat Nederland af komt van de door Balkenende verafschuwde zesjescultuur. Het is goed dat het kabinet ambitie wil stimuleren. Maar onderwijs is de kurk waar de kenniseconomie op drijft en niet de sport. Als het kabinet dit de afgelopen week in haar achterhoofd had gehouden dan waren er hele andere keuzes gemaakt.

« Terug

Reacties op 'Kabinet blinkt uit in stellen van verkeerde prioriteiten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari