PerspectieF bij integratiedebat van Stichting OSSO, Dordrecht - Calvijn cool?

Johannes Calvijn_125maandag 09 november 2009 07:48

COS Zuid-Holland, CMO - Stimulans en Cultureel Jongerencentrum Osso uit Dordrecht organiseerden op woensdag 4 november jl. een modern Jongerendebat over wereldburgerschap en Calvijn. Wat maakt iemand tot wereldburger en wat heeft dat te maken met Calvijn? Over deze en andere vragen dachten we na met ruim veertig jongens van de leeftijd van 15 – 22 jaar. Bestuurslid Politiek Daan Weststrate was hiervoor uitgenodigd om namens de christelijke jongeren te vertellen hoe het is om calvinist te zijn.

De Nederlandse samenleving van nu, is een optelsom van allerlei ontwikkelingen uit het verleden. Wie is Calvijn en wat is zijn invloed geweest op de Nederlandse samenleving?
Hoe komt het bijvoorbeeld dat Nederlanders zo zuinig zijn? Durven Nederlanders te leven zonder grenzen? En hoe komt het dat Nederlanders de reputatie hebben een nuchter volk te zijn? Kloppen deze stellingen wel echt? Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit? Jongeren zijn de toekomst!

De avond begon met een introductie door godsdienstpsycholoog Joke van Saane over Calvijn. Zij heeft de C-factor (test) ontwikkeld om te onderzoeken hoe calvinistisch wij in Nederland vandaag de dag zijn. Jongeren scoren verrassend hoog! Maar wie was Johannes Calvijn eigenlijk, wat is zijn invloed op onze samenleving en welke link is er met wereldburgerschap?

Tijdens het debat gingen we dieper in op de vraag wat ons tot wereldburger maakt. Hoe vul je dat zelf in en hoe voelen wij ons verbonden met onze medemens hier en daar? Aan de hand van boeiende stellingen, door de eigen jongeren gemaakte video-opnames en raps van Atta de Tolk gingen we met elkaar in discussie.

Onderwerpen zoals identiteit, verdeling arm en rijk, en tolerantie, waar ook Calvijn zich mee bezig hield, namen een belangrijke plaats in de avond. De vraag of bijvoorbeeld alle mensen gelijk zijn was een boeiend en ook: vind jij de ander belangrijker dan jezelf?

Zodra de rap van Atta de Tolk over integratie beschikbaar is, zal deze op de website gepubliceerd worden.

Stichting OSSO is een Cultureel centrum waar Dordtse jongeren hun talent kunnen ontwikkelen op het gebied van theater, rap en dans.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF bij integratiedebat van Stichting OSSO, Dordrecht - Calvijn cool?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari