Minister moet vaccinatieprogramma heroverwegen

logo Reformatorisch Dagblad Refdag 100*100zaterdag 22 augustus 2009 20:23

Nu mogelijk een grote vaccinatiecampagne voor de deur staat vanwege de Mexicaanse griep, moet minister Klink zich nog eens buigen over het rijksvaccinatieprogramma voor jongeren, stelt Maaske Treurniet, voorzitter van de werkgroep Gezondheid van PerspectieF.

Verontruste moeders, verwarde tieners en verbouwereerde voorlichters: het resultaat van de oproep die Nederlandse tienermeisjes tussen de dertien en de zestien jaar in maart 2009 kregen. In het kader van een inhaalcampagne konden ze zich laten inenten met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. De geloofwaardigheid van het rijksvaccinatieprogramma heeft een deuk opgelopen.

Met de Mexicaanse griep voor de deur wordt het tijd dat minister Klink zich gaat bezinnen op de vaccinaties, zodat jongeren nu en in de toekomst kunnen vertrouwen op een onderbouwd en geloofwaardig vaccinatieprogramma.

Tot nu toe wordt baarmoederhalskanker opgespoord door een bevolkingsonderzoek, waarvoor vrouwen tussen de dertig en de zestig jaar iedere vijf jaar worden opgeroepen.

De betwiste vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) bestaat uit een serie van drie prikken. Het vaccin beschermt tegen twee virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Samen zijn deze twee virussen verantwoordelijk voor 70 procent van de gevallen. Ook na inenting is er dus nog een wezenlijke kans om toch deze ziekte te krijgen.

De Gezondheidsraad heeft het vaccin getoetst aan de criteria om het op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Vervolgens heeft minister Klink besloten alle Nederlandse meisjes te laten inenten.

Van het vaccin, dat vanaf september 2009 aan alle meisjes in Nederland wordt aangeboden, is bekend dat het slechts 6,5 jaar beschermt. De bijwerkingen op langere termijn zijn niet bekend. Verder is er onvoldoende sluitend bewijs dat de kosten van het vaccineren opwegen tegen de hoeveelheid winst die geboekt kan worden in termen van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het bevolkingsonderzoek blijft namelijk nodig naast de vaccinaties en de prikken zijn duur.

Het vaccin voldoet op veel fronten niet of nauwelijks aan de criteria en de argumenten om het vaccin toch in het rijksvaccinatieprogramma op te nemen, zijn slap. Kortom, er zijn nog veel onzekerheden.

Zo moeten meisjes de prikken krijgen vóórdat ze seksueel actief worden. Daarom worden ze hiervoor uitgenodigd op hun twaalfde. Baarmoederhalskanker is dan voor de meeste tieners nog een ver-van-je-bedshow. Bovendien zijn ze vaak nog te jong om zelf een afgewogen keuze te maken.

Proefkonijn

Het uitstellen van het opnemen van de HPV-vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma is een mooie gelegenheid om zich opnieuw te bezinnen over hoe het rijksvaccinatieprogramma eruit moet zien. De inhaalcampagne heeft laten zien dat tieners geen proefkonijn willen zijn. De overheid zou tieners moeten overtuigen door de veiligheid, effectiviteit en urgentie van het vaccin aan te tonen. Overheid, kom met een geloofwaardig vaccinatieprogramma!

 

De auteur is lid van PerspectieF, ChristenUniejongeren.

 

« Terug

Reacties op 'Minister moet vaccinatieprogramma heroverwegen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari