Staal en vrouwenhandel

maandag 18 mei 2009 18:55

De campagne brengt me vandaag op plaatsen waar ik nog niet eerder was geweest. Begonnen bij Corus in IJmuiden en daarna naar Het Scharlaken Koord op de Wallen in Amsterdam. Een dag die een grote indruk op mij heeft achtergelaten.

Bij het indrukwekkende Corus krijgen we een presentatie over het bedrijf. We spreken er over de financiële crisis en de gevolgen die ook voelbaar zijn bij de staalindustrie. We zijn het er over eens dat de Europarlementariërs goed moeten waken voor eenzijdige protectionistische maatregelen die lidstaten afkondigen. (Zoals bijvoorbeeld Frankrijk). Juist een land als Nederland, met een open economie en veel export, heeft belang bij de ontwikkeling van de interne markt die Europa voorstaat.
Tijdens het bezoek hebben we een rondleiding gekregen over het terrein van Hoogovens en brachten we een bezoek aan een Dompel Verzinklijn. Vers van de pers was het manifest van de Europese staalindustrie voor de leden van het Europees Parlement. Hierin staan de aandachtspunten wat betreft de staalindustrie voor de komende jaren vermeld, mét actiepunten voor de nieuwe Europarlementariërs.

Het tweede deel van de middag waren we te gast bij 'Het Scharlaken Koord' op de Wallen. Hier kregen we te horen over de keerzijde van de open grenzen in Europa: criminaliteit en vrouwenhandel. Ontstellend te horen hoe jonge Oost-Europese meisjes in kindertehuizen al worden geronseld voor de prostitutie in West-Europa. Het 'niets meer te verliezen hebben' en het ontbreken van een alternatief in eigen land dragen hieraan bij. Het is ongelooflijk hoe de handel in vrouwen in Europa z'n gang weet te gaan, waardoor de meisjes uiteindelijk diep in de prostitutie en schulden raken. Getroffen ben ik door de verhalen.

Tijdens het bezoek hebben we erover gesproken hoe we dit probleem in Europa aan kunnen pakken. De ChristenUnie/SGP wil het punt structureel op de agenda zetten en een hoorzitting organiseren. Europa mag hiervoor de ogen niet sluiten. Link: http://petervandalen.christenunie.nl/k/n22809/news/view/349980/332575/Van-Dalen-wil-hoorzitting-over-prostitutieronseling-bij-Oost-Europese-kindertehuizen.html

Ik heb groot respect voor het werk 'Het Scharlaken Koord' verricht. Het lijkt alsof je iedere keer weer opnieuw moet beginnen, zoveel verschillende meisjes komen hier terecht en worden korte tijd later weer verplaatst naar een andere stad in Europa. Toch zijn er ook lichtpuntjes. De hulporganisatie heeft in het afgelopen jaar een heel aantal vrouwen geholpen uit de wereld van prostitutie te stappen.

De dag werd afgesloten met een campagneavond in Amsterdam. Muziek van de Tax Collectors, debat over het verkiezingsprogramma en speeches van André Rouvoet en Peter van Dalen. Het is goed om te laten zien dat Europa niet los staat van wat in Den Haag of elders in het land gebeurt, en de steun van de partijleider te ervaren bij ons werk in deze campagnetijd.

« Terug

Reacties op 'Staal en vrouwenhandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari