Schaduwakkoord van politieke coalitie-jongeren

standaarddonderdag 05 maart 2009 13:10

De politieke jongeren organisaties van CDA, PvdA en ChristenUnie eisen dat de rekening van de economische crisis niet doorgeschoven wordt naar de volgende generatie. Daarom eisen zij drastische hervorming van de AOW, hypotheekrenteaftrek, het ontslagrecht en investeringen in een Green Deal. Dit stellen zij in een gemeenschappelijk schaduwakkoord dat vanmorgen in de Volkskrant gepresenteerd werd.

In hun ‘mid-term review’ zijn de politieke jongeren kritisch op de eerste twee jaar Balkenende IV. Belangrijke beslissingen, zoals hervorming van de woningmarkt en arbeidsmarkt, zijn op de lange baan geschoven stelt IJmert Muilwijk, voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie jongeren. “De crisis is een kans voor open doel om de woningmarkt en arbeidsmarkt alsnog grondig te herzien. Ook de hypotheekrenteaftrek moet op de schop”.

Dreigende jeugdwerkloosheid vraagt om een harde aanpak vanuit het kabinet. Er moet fors ingezet worden op werkgelegenheid voor jongeren en scholing. Sven Stevenson, voorzitter van de Jonge Socialisten: “Met het oog op de toekomst is een toename van de jeugdwerkloosheid een inktzwart scenario. Dat moet met man en macht worden bestreden. Er moet afgezien worden van het verhogen van studiegelden. Onderwijs moet juist deel zijn van het investeringspakket. Alleen op deze manier kan Nederland nog iets van een kenniseconomie worden”. De jongeren zeggen bang te zijn te dupe te worden van een oplopende staatsschuld. "De begrotingregels mogen tijdelijk losser worden geïmplementeerd. Het mag echter niet zo zijn dat hierdoor de staatschuld op lange termijn oploopt. De opkomende vergrijzing legt al een zware last op de schouders van toekomende generaties. Ook hervorming van de AOW is daarom hard nodig", stelt Harry van der Molen, voorzitter van het CDJA.

 

De jongeren vinden dat de crisis een kans moet vormen om versneld over te stappen naar een groene economie. Volgens hen sukkelt Balkenende-IV  momenteel met het milieubeleid. De jongerenorganisaties pleiten daarom voor een ‘Green Deal’ in het investeringspakket. Hiermee kan, zo zeggen de jongeren, de Nederlandse economie in korte tijd vergroent worden.

 

De voorzitters Stevenson, Van der Molen en Muilwijk zeggen met dit gemeenschappelijke akkoord over hun eigen partijpolitieke schaduw heen te zijn gestapt. Hiermee willen ze aangeven  dat het mogelijk is om gezamenlijk de economische crisis te bestrijden. Muilwijk: "De heilige huisjes, AOW, hypotheekrenteaftrek en ontslagrecht moeten niet gespaard blijven. Ook de coalitiepartijen moeten in crisistijd over de individuele partijbelangen heenstappen en gezamenlijk vaststellen dat het belang van Nederland nú vooropstaat".


In de media:

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
De rekening opgemaakt256,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Schaduwakkoord van politieke coalitie-jongeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari