PerspectieF bij eerste partijcongres christendemocraten in Wit-Rusland

200903_bcd_partijcongres_witruslanddinsdag 10 maart 2009 18:09

Namens PerspectieF en de European Christian Political Youth Network (ECPYN) heeft Auke Minnema samen met Guido van Beusekom, hoofd van de Internationale Afdeling van de ChristenUnie, en Leo van Doesburg, Europees vertegenwoordiger van de European Political Movement (ECPM), op 28 februari het eerste congres van de Belarusische Christen Democratische Partij (BCD) in Wit-Rusland bijgewoond.

De partij krijgt veel weerstand in Wit-Rusland onder de dictatuur van president Lukachenko. Dit regime wordt gekenmerkt door het schenden van mensenrechten en de beperkte godsdienstvrijheid. De Witrussen noemen hun land de laatste dictatuur van Europa. De godsdienstvrijheid is ernstig beperkt. Zo is het mogelijk dat je een boete krijgt als je regelmatig bij elkaar komt voor Bijbelstudie of gebed. Dit wordt gezien als een godsdienstige activiteit waar toestemming voor moet worden gevraagd als religieuze organisatie. Ook worden regelmatig activisten opgepakt voor deelname aan politieke activiteiten. Daarom wilt de ChristenUnie, zowel in het Europees Parlement als in het Nederlandse parlement,  pleiten voor een officiele hoorzitting waar de vrijheid van godsdienst en het respecteren van de mensenrechten zal worden besproken als conditie voor de toetreding tot de Europese Unie.

De Witrussische Christendemocratische partij organiseerde in samenwerking met de ECPM een congres waarbij de eerste formele stappen werden gezet om een officiele Christen-democratische oppositiepartij op te zetten. Hierbij waren naast de genoemde vertegenwoordigers van de ChristenUnie ook parlementariers en politici aanwezig van de Noorse, Zweedse en Oekraiense christelijke democratische partijen.

Incidenten
Hoewel het congres zonder grote moeilijkheden verliep, waren er tijdens de voorbereidingen wel een aantal serieuze incidenten. Zo werden verschillende regionale voorzitters opgepakt en geintimideerd en werd een busje met elf deelnemers die van plan waren naar het congres te gaan urenlang vastgehouden op het politiebureau. Alleen door de druk van de partijleiding werden ze uiteindelijk vrijgelaten. Ze kwamen daardoor wel te laat op het congres. Ook werden bij de voorbereidingen systematisch alle vergunningen voor het gebruik van een lokatie systematisch geweigerd. Alleen nadat de BCD had gedreigd om het congres op het grote plein in de buitenlucht te houden, kreeg de partij toestemming om het congres een aantal uren in een zaal van de Witrussische traktorfabriek te houden.

Desalniettemin was het een indrukwekkende conferentie waar ongeveer 700 personen aan deelnamen en waarin de voorzitters en regionale voorzitters werden gekozen en het partij programma werd goedgekeurd. Hierdoor is de weg vrij gekomen om de partij officieel te registreren. Ook kreeg de BCD steun van de andere vervolgde partijen in Witrusland waaronder de oppositiekandidaat Alexander Milinchevich. Op de conferentie die volgde heeft Auke uitgelegd hoe PerspectieF werkt, wat haar rol is ten opzichte van de ChristenUnie en in het Europese verband ECPYN.

De volgende dagen werden door de Nederlandse delegatie gebruikt om het land en de politieke situatie beter te leren kennen. Hoewel het bezoek van de Nederlandse delegatie verder zonder incidenten verliep, werden Guido van Beusekom en Leo van Doesburg geweigerd om het land te verlaten door de vliegtuigmaatschappij. Na de omboeking via een andere vlucht werd er wederom geprobeerd om hun tegen te houden. Uiteindelijk lukte het hen om het land te verlaten richting Moldavie waar hun volgende activiteiten plaatsvinden. Auke zijn terugvlucht naar Nederland leverde geen problemen op hoewel er wel duidelijk in zijn bagage was gezocht.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF bij eerste partijcongres christendemocraten in Wit-Rusland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari