Verbieden minaretten is meten met twee maten

minaret.jpgwoensdag 02 december 2009 19:36

In Zwitserland heeft een meerderheid van de bevolking zich uitgesproken voor een verbod op het bouwen van moskeeën met minaretten. Verschillende landen, waaronder Frankrijk hebben zich al gemengd in het debat, maar Nederland laat tot nu toe nog te weinig van zich horen. Daarom schreven Wouter Kremer en Niels Kruidhof afgelopen woensdag het volgende in dagblad Trouw:

Als een islamitisch land de bouw van kerken met kerktorens zou verbieden, dan zou de wereld te klein zijn. De SGP diende deze week een motie in om terughoudend te zijn met de bouw van minaretten in Nederland. Er wordt door SGP met twee maten gemeten. De SGP eist wel vrijheid voor zichzelf, maar ontzegd het moslims. Eis geen recht wat je anderen ontzegd.

De godsdienstvrijheid is een heel belangrijk mensenrecht. Dankzij dit mensenrecht hebben christenen de mogelijkheid om hun godsdienst in vrijheid te belijden. Het staat dan ook buiten discussie dat het goed is dat islamitische landen worden aangesproken om godsdienstvrijheid te garanderen voor iedereen. Maar dit houdt tegelijk in dat je het recht wat je van een ander verwacht, niet eigenhandig van die ander moet afnemen. Ook al vinden wij het als christenen jammer dat mensen in andere godsdiensten geloven, toch moet iedereen de vrijheid kunnen krijgen om zijn of haar godsdienst in vrijheid te belijden.

Dit is waar het misgaat bij het besluit van de Zwitsers om minaretten op moskeeën te verbieden. Hoewel de moslims in Zwitserland nog wel de mogelijkheid hebben om hun godsdienst te belijden, wordt met de maatregel om minaretten te verbieden wel eenzijdig een bevolkingsgroep met een specifieke godsdienstige achtergrond benadeeld. Kerktorens zijn in Zwitserland bijvoorbeeld nog wel toegestaan. Het besluit om de minaretten te verbieden is daarmee gewoon een inperking van de godsdienstvrijheid en benadeeld slechts één specifieke godsdienst. De passende actie hierbij is dat de Nederlandse regering de Zwitserse overheid om uitleg vraagt en druk gaat uitoefenen om het verbod op de bouw van minaretten bij moskeeën van tafel te krijgen.

Het moet daarbij geen beletsel zijn dat Zwitserland een democratisch westers land is. Als wij andere landen waaronder Iran terecht aanspreken op gebreken rond de naleving van de mensenrechten zoals godsdienstvrijheid, dan moeten wij er niet voor terug deinzen om ook landen in Europa hierop aan te spreken. De democratie is niet oneindig, de mensenrechten moeten altijd gerespecteerd worden. Een eerlijke en rechtvaardige opstelling vereist van ons dat we opkomen voor de godsdienstvrijheid voor iedereen in alle landen, en niet alleen voor bijvoorbeeld christelijke geloofsgenoten of dat we de kritiek alleen richten op islamitische landen. Als christelijke politici en jongeren komen wij daarom altijd op voor de godsdienstvrijheid.

« Terug

Reacties op 'Verbieden minaretten is meten met twee maten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari